Barroso az Európai Bizottság rendkívüli megbeszéléséről visszatérve az európai politikai összefogás fontosságát hangsúlyozta. Az EB elnökét idegesíti az EU Alkotmány kudarcához kötődő tehetetlenkedés.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a globalizáció, a költségvetés körüli viták és az EU Alkotmány sorsát körülvevő bizonytalanság miatt az EU-nak szorosabbra kell fonnia a politikai szálakat. „Politikai Európát akarok” – jelentette ki Barroso. A Bizottság elnöke kifejtette: a tagállamok nem ülhetnek a babérjaikon, mert Európának működnie kell, és ez nem csak az EB-n múlik.

Barroso elmondta, hogy a biztosok ezentúl többet utaznak majd a tagállamokba, hogy találkozzanak a kormányok képviselővel, megismerjék a nemzeti parlamentek képviselőinek és a szociális partnerek álláspontját és meghallgassák a lakosságot is.

Az elnök felhívta a tagállamokat, hogy lépjenek túl az EU Alkotmány kudarcán, mert a francia és a holland elutasítás után az elkövetkezendő két-három évben nem várható, hogy az EU-nak új alapszerződése lesz. Barroso szerint, bár egyes politikusok nem szeretnek szembenézni a valósággal, az igazság az, hogy a közeljövőben nem lesz Alkotmány. Barroso ugyanakkor idegesítőnek találja azt az álláspontot, hogy Alkotmány hiányában az EU-ban meg kell állnia az életnek. A globalizáció kihívásaira csakis egész Európa tud hatékony választ adni – jelentette ki Barroso. Az EB elnöke sürgette a szolgáltatások liberalizációját is.