Büntetésként tiltotta meg a német bíróság a Wikipedia nevű internetes enciklopédia német kiadásának, hogy egy hasonló nevű internetes oldalról rögtön elérhetővé váljon a lexikon német nyelvű központi lapja. A bárki által szabadon szerkeszthető online kiadványt egy tavalyi felmérés az Enciklopedia Britannicához hasonló precizitású információforrásként értékelte.

A tilalmat megfogalmazó végzést – amely jelentősen korlátozhatja a német nyelvű kiadás iránt érdeklődők hozzáférését – a Tron néven működő, 1998-ban meghalt hacker szülei kérésére adta ki a bíróság. Ez utóbbiak ugyanis sérelmezték, hogy a fiukról szóló szócikkben a számítógépes kalóz polgári neve is feltüntetésre került.

A wikimedia bejelentette, hogy készek betartani a végzésben foglaltakat, ugyanakkor a rendelkezésükre álló jogi eszközökkel meg is támadták azt. Az illetékes bíróság elfogadta a megtámadási keresetet és a wikipedia.de oldal oldalról ismét közvetlenül érhető el a lexikont tartalmazó de.wikipedia.org oldal.

Thorsten Feldmann, a wikipedia jogi képviselője szerint az efféle támadások nem csak az egyes szócikkek, hanem az online enciklopédia teljes tartalma ellen irányulnak. Negatívan értékelte továbbá, hogy az átirányítást megtiltó bírósági végzés nem mondja ki határozottan, vajon az adott szócikkben melyik nevet nem kívánatos leírni, mindössze a „kérelmet előterjesztő fiára” utal.

Feldmann szerint ez a végzés tulajdonképpen már második a sorban. Az elhunyt számítógépes kalóz emlékét hevesen védelmező szülők ugyanis korábban már beszereztek egy hasonló rendeletet, amely az amerikai Wikipedia Alapítványt (az angol nyelvű központi oldalt működtető társaságot) tiltja el a hacker nevének feltüntetésétől. Ennek a bírói rendelkezésnek azonban nem világos a kötőereje, de a wikipedia.org vonatkozó szócikkének tartalmi változásai megerősitik az abban foglaltakat. Az enciklopédia tartalmát ugyanis az internetezők maguk állítják össze és az egyes cikkek tartalmi változásai (törlések, hozzáadások) mind nyomon követhetők.