Az európai állam- és kormányfők június 15-én és 16-án, Brüsszelben találkoznak. Ennek előzeteseként az EP-képviselők 14-én, szerdán tartottak vitát Európa jövőjéről, és állásfoglalást is elfogadtak. A parlament az uniós alkotmánytervezet jóváhagyását szeretné, és elítéli annak „kimazsolázását”.

Az EP 347-212-70 arányban elfogadott állásfoglalásában az alkotmányról szóló, indokolatlan késedelem nélküli megállapodás mellett érvel, és újra támogatásáról biztosítja az alkotmányt létrehozó szerződést.

A képviselők arra szólítják az Európai Tanácsot, hogy az alkotmány hollandiai és franciaországi elutasítása után meghirdetett mérlegelési időszakot váltsa fel az elemzési időszak. Ez 2007 közepéig tartana, legkésőbb eddigre a parlament egyértelmű javaslatot vár az alkotmányos szerződés további sorsáról.

Állásfoglalásában az EP emlékeztet: „néhány tagállamban a politika szereplői és az állampolgárok bevonásával valódi vita indult az Európai Unió jövőjéről, teljes körű vitára azonban még nem került sor”. A parlament a tagállamoktól kötelező nyilatkozatot kérne arról, „milyen eszközökkel kívánnak továbblépni a mérlegelési időszak fennmaradó részében, valamint hogy hogyan kívánják elmélyíteni az Európa jövőjéről folytatott vitát”.

Az EP arra kéri a bizottságot, készítsen tanulmányt arról, milyen költségekkel jár, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben 2006. november 1-jén nem lép hatályba az alkotmányos szerződés.

Az állásfoglalás szól az uniós tagállamok nemzeti parlamentjeinek képviselőivel 2006. május 8-án és 9-én Brüsszelben folytatott megbeszélések következtetéseiről is.

Az EP szerint az alkotmányos megállapodásnak még a 2009-es európai választás kihirdetése előtt létre kell jönnie.

A plenáris ülés 412-11-22 arányban elfogadott egy módosító indítványt, amely szerint a parlament „ellenzi az alkotmányról szóló megegyezéses csomag részenkénti alkalmazását, továbbá azt, hogy egyes tagállamok az egész unióra kiterjedő alkotmányos folyamat kijátszása érdekében kisebb csoportokat hozzanak létre”.

Plenáris vita

A szerda délelőtti parlamenti vitában Hans-Gert Pöttering néppárti frakcióvezető azt mondta, a ratifikációs folyamat továbbvitelét támogató nyilatkozatot vár az Európai Tanácstól. A szocialista Martin Schulz előremutatónak tartotta, hogy az unió jelenlegi és két következő elnöksége is szükségesnek tartja az alkotmány elfogadását. A liberális Graham Watson üdvözölte, hogy a finn elnökség növelné a tanácsi viták nyilvánosságát.