A Vám- és Pénzügyőrség az idegenforgalmi szezon kezdetén a hazai és a nemzetközi turisták által látogatott helyeken megkezdte a fokozott ellenőrzések végrehajtását.

Az ellenőrzések elsődlegesen az alkoholtermékek és a cigaretta forgalmazás szabályainak betartására irányulnak. Az egyes kereskedelmi egységek ellenőrzése főként civil ruhában – adott elárusítóhely vendégköreihez igazodó öltözetben – történő próbavásárlásokkal kezdődik meg, majd a készleten lévő jövedéki termékek származásának vizsgálatával, zárjegyek, adójegyek meglétének ellenőrzésével folytatódik és az alkoholtermékek laboratóriumi vizsgálat céljából történő mintavételezésével záródik.

Alkoholtermékek bevizsgálásának célja az illegális, valamint az egészségre ártalmas alkoholtermékek kiszűrése, és az azt forgalmazó gyártók felderítése. A jogszabályi előírások megsértőivel szemben a vámhatóság a vásárlók érdekében szigorúan eljár, mely akár több százezer forintos jövedéki bírság megfizetését és az üzlethelyiség ideiglenes bezárását is eredményezheti.

A Vám-és Pénzügyőrség által a Balaton északi partján, a Velencei tó vonzáskörzetében, valamint Tata és Tatabánya területén szervezett egy napos átfogó ellenőrzéssorozat eredményeként a felderítési mutató a Balaton partján 93%-os volt, még a többi helyszínen is elérte a 66 %-os mutatókat.
A Vám- és Pénzügyőrség az idegenforgalom zavartalansága érdekében a szigorú ellenőrzéseket tovább folytatja.