Az egyes munkapiaci szegmensekben jelentkező munkaerő-hiány ellensúlyozása érdekében Lengyelország eltörölte a vonatkozó területekre érvényes munkavállalási engedély követelményét.

A szeptember 30-án kihirdetett új rendelkezések értelmében foglalkozásuk gyakorlásához a külföldről Lengyelországba érkező nyelvtanároknak, újságíróknak, Lengyelországban végzett külföldi orvostanhallgatóknak, ideiglenesen az országban tartózkodó vállalatvezetőknek nincs szükségük munkavállalási engedélyre. Hasonló mentességet élveznek az ukrán, fehérorosz és orosz mezőgazdasági idénymunkások is, ha évente három hónapnál nem dolgoznak tovább Lengyelországban.

Bár Közép-Európa legnagyobb országában európai összehasonlításban igen magas, mintegy 16 százalékos a munkanélküliség, számos munkaerő-piaci szektorban hiány van a szakemberekből. A képzett munkaerő sok esetben Nyugat-Európában vállal munkát, ahol a lengyel fizetések többszörösét lehet megkeresni.

A lengyel munkaügyi miniszter szerint a most bevezetett rendelkezések elsődleges célja, hogy több munkaerő beáramlását tegye lehetővé az ország keleti szomszédaiból, illetve hogy kifehérítse az agrárszektorban jelentős arányt mutató feketemunkát.

Lengyelországban egyébként munkavállalási engedély igénylése esetén 900 zloty-t, azaz kb. 230 eurót kellett fizetni.