Újabb adó- és járulékemelés jöhet, amennyiben a mostani „kiigazító” lépések következtében sem áramlik elegendő bevétel az államkasszába – értesült a Népszabadság. A kormányközeli lap úgy tudja, elsősorban az egészségbiztosítási hozzájárulás (eho) emelése, másrészt az áfakulcs további növelése jöhet szóba. A PM egyelőre cáfol.

A most munkavállalónként havonta 1950 forintos tételes eho a lap értesülése szerint szükség esetén a duplájára is nőhet, ami munkavállalónként évente 24 ezer forintos pluszterhet jelent a munkáltatónak, a költségvetésnek pedig akár százmilliárd körüli bevételt hozna. Az persze más kérdés – írja a lap –, hogyan fogadnák ezt a munkáltatói szervezetek, amelyek épp a tételes eho eltörléséről tárgyalnának, ha 2008 után valóban megnyílik az adórendszer újragondolásának lehetősége – ráadásul az eho eltörlése már a tavalyi adócsökkentő csomagban is szerepelt.

Az áfakulcs 2-3 százalékos emelése önmagában is 150-180 milliárdos pluszbevételt hozhatna – ezt azonban közvetlenül is megérezné a lakosság minden rétege. Költségvetési szakmai szempontból mégis ez utóbbi megoldás mutatkozna jónak az újság szerint – legutóbb a konvergenciatanács fejtette ki, hogy a magyar adóbevételeket a munkabért terhelő adókról a fogyasztási típusú közterhek irányába kell tolni.

A Pénzügyminisztérium nem lát kockázatot a kamatadó, házipénztáradó és az elvárt adó bevételi terveinek teljesülése kapcsán. A szaktárca cáfolta, hogy az eho- vagy az áfakulcs-emelésnek tervével foglalkozna, és a hivatalos közlés szerint őszi adócsomag sem várható.

Az önkormányzati választásokig mindenesetre valószínű, hogy szó sem eshet további tehernövekedésről. A „kiigazító” lépéseket persze 2007-ben évközben is meg lehet tenni – olvasható a Népszabadságban.