Az Alkotmánybíróság határozata nyomán a tulajdonos jóváhagyása nélkül még közérdekre való hivatkozással sem lehet többé mobiltornyot építeni magánterületre. Kovács Kálmán volt hírközlési miniszter szerint a korlátozás aggasztó lehet, a mobilcégek viszont állítják, eddig sem éltek a lehetőséggel.

Majd kétszáz indítvány alapján az Alkotmánybíróság (AB) felülvizsgálta és megsemmisítette az elektronikus hírközlési törvény (eht) egyes rendelkezéseit. A szabályozó szerint a mobilcégek, ha közterületen nem tudták megoldani az átjátszó- és adótornyok, antennák vagy más létesítmények építését, közérdekre hivatkozva magánterületre is telepíthették azokat. Az indítványozók azonban úgy látták, a mobilcégek visszaéltek a lehetőséggel; a berendezések telepítésekor a tulajdonjog korlátozását vagy elvonását nem mindig a közérdek vezette.

Az AB végül az alaptörvény tulajdonjog védelméről szóló paragrafusának megsértése miatt semmisítette meg az eht négy bekezdését. Így mostantól csak akkor építkezhet egy mobilcég magánterületen, ha megegyezik az ingatlan tulajdonosával. Ha ez nem megy, mostantól közérdekre hivatkozva sem telepíthet újabb tornyot a magántelkekre.

“Évente két-három esetben fordul elő jelentősebb lakossági tiltakozás tornyok építése miatt, ezek általában mindhárom mobilcéget érintik. A vitás esetek azonban anyagi kártérítéssel többnyire megoldódtak” – mondta az egyik indítványozó, Kovács Kálmán SZDSZ-es országgyűlési képviselő, volt hírközlési miniszter. Véleménye szerint a mobilcégeket gyakran a spórolás vezette, amikor közterület helyett magáningatlanokra építkeztek. A létesítményt ugyanis főszabályként állami, ha ez nem lehetséges, önkormányzati tulajdonú területre kell felhúzni. A vitatott esetek egy részében a mobilcégek állítólag úgy is megoldhatták volna a szolgáltatás nyújtását, ha például a magántelekre épített egyetlen torony helyett a környék közterületein építenek fel kettőt – persze dupla költségen.

Azt, hogy milyen következményei lesznek az AB döntésének, még az érintettek sem tudják pontosan: a Nemzeti Hírközlési Hatóság szakemberei még tanulmányozzák, hogyan érinti munkájukat a törvénymódosítás. A volt hírközlési miniszter szerint azonban probléma is lehet a bekezdések törléséből. “Sürgősen találni kell egy olyan megoldást, amely az állampolgárok alkotmányos jogainak figyelembevételével garantálja a hatékony és gyors fejlesztéseket” – mondja Kovács Kálmán. A mobilszolgáltatás ugyanis az AB szerint is általában közérdekű tevékenységnek számít, és előfordulhat, hogy a szolgáltatást valóban csak magánterületre épített tornyokkal lehet elérhetővé tenni. Márpedig az, ha a tulajdonos ilyenkor nem áll kötélnek, bizonyos területeken akár a harmadik generációs (3G) mobilszolgáltatás kiépülését is veszélyeztetheti.

A mobilszolgáltatók érdekes módon nem ennyire borúlátók. Mindhárom társaság úgy nyilatkozott, hogy sohasem élt a jogszabály most törölt bekezdéseiben lefektetett lehetőségekkel, így a döntés a további fejlesztéseiket sem érintheti.