Svájci újságok a múlt héten arról tájékoztattak, hogy az ország kormánya egy speciális szoftver segítségével lehallgatná az interneten folytatott telefonbeszélgetéseket.

A vonalas és mobil készülékek lehallgatása régi eszköze a bűnüldözésnek, de a VoIP (Voice over Internet Protocol) hívások lehallgatása eddig technikai és jogi akadályok miatt nem volt jellemző.

A lehallgatást akadályozhatja, hogy a szerverek többször külföldön (így az Egyesült Államokban) találhatók és ott a svájci hatóságok nem ugyanazokat a jogokat élvezik. Nehézséget jelent még, hogy a hívások sokszor ingyenesek, így azokat a szolgáltatók nem tartják nyilván.

A lehallgatásokat lehetővé tevő szoftvert az Era IT Solutions nevű svájci társaság készítené és kizárólag ezirányú bírói döntés eredményeként helyezhetné el a lehallgatni kívánt számítógépen az internetkapcsolatot biztosító szolgáltató.

A szoftver rögzíti a számítógépen folytatott beszélgetéseket és adatcsomagokban továbbítja azokat. A szoftver állítólag képes lesz azt is nyomon követni, hogy mi történik abban a szobában, ahol a számítógép áll azzal, hogy magától aktiválja annak mikrofonját.