Több, mint egy ével azután, hogy az Európai Alkotmány tervezetét két tagállami népszavazás is visszautasította, egyre több új terv és ötlet lát napvilágot arról, hogyan lehetne mégis megvalósítani az alapjogi dokumentum elfogadását.

Andrew Duff brit liberális parlamenti képviselő e hét szerdán ismerteti az alkotmányra vonatkozó elképzeléseit a szélesebb nyilvánossággal.

A jelenlegi III. fejezet teljes törlése nem lehet megoldás – mondta Duff Sarkozy francia belügyminiszter nemrég tett bejelentésére reflektálva. A brit képviselő ugyanakkor az Amato olasz miniszter nevével fémjelzett csoport elképzeléseit sem tartja szerencsésnek, akik úgy akarnak lefaragni az alkotmányból, hogy a megmaradó részek gyakorlatilag nem változnának. Duff koncepcionális javaslata azokat az elképzeléseket sem támogatja, amelyek szerint kerülni kell az „alkotmány” szó használatát és helyette a „szerződés” kifejezést kellene alkalmazni.

A brit liberális politikus a klímaváltozásról és több más, minden európait érintő kérdésről szóló rendelkezés beiktatásával próbálja az európai polgárok számára elfogadhatóvá tenni az alkotmány tervezetét. Szerinte ily módon elérhető lenne, hogy a már meglévő rendelkezések legfontosabbjai, így az intézményi reformról és az alapjogokról szóló fejezetek hatályban maradjanak, de az újonnan beillesztendő rendelkezések révén az állampolgárok is jobban elfogadnák a szövegtervezetet.

Duff képviselő terveit arra alapozza, hogy szerinte a francia és holland szavazók az európai gazdaság, a szociális kérdések, a fenntartható fejlődés, a bővítés kérdései és a tervezett pénzügyi reform nem megfelelő kezelése miatt utasították el tavaly az alkotmányt. Ennek megfelelően reformjavaslatában az alkotmány vonatkozó részeinek módosítását tartja szükségesnek oly módon, hogy az intézményi reformról és az alapjogokról szóló fejezetek hatályban maradnának.

Az Európai Parlament euroszkeptikus képviselői mostanában viszont éppen azt hangoztatják, hogy az európai alkotmányozási folyamatot új alapokra kell helyezni. Jens-Peter Bonde dán képviselő a legjobb megoldásnak azt tartaná, hogy egy, az európai polgárok által közvetlenül választott alkotmányozó bizottság két koncepciót tükröző szövegtervezetet dolgozna ki, melyek közül aztán az állampolgárok maguk választhatnák ki a nekik legjobban tetsző megoldást.