A Reporters Without Borders (RWB) elnevezésű emberi jogvédő szervezet ismét összeállította az internetes cenzúra eszközeivel leginkább élő országok listáját.

A „Riporterek Határok Nélkül” nevű szervezet a veszélyes helyszíneken dolgozó újságírókat képviseli és az elmúlt években is több kampányt indított az internetes cenzúra ellen. Legújabb megállapításaikat tartalmazó kiadványuk szerint jelenleg világszerte mintegy hatvan olyan bebörtönzött személy van, akiket azért tartanak fogva, mert bizonyos információkat tettek közzé az interneten.

Az RWB listája évről-évre változik, így idén már nem szerepel a legerősebb cenzorok közt Nepál, a Maldív-szigetek és Líbia, felkerült viszont Egyiptom, mert hatóságai zaklattak és bebörtönöztek egyes bloggereket.

A újságíró-szervezet arra kéri az internethasználókat, hogy vegyenek részt abban a 24 órás kampányban, mellyel a szervezet a szólásszabadság fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. A kampány része az is, hogy a 13 ország, mint „fekete lyuk” jelenik meg párizsi épületekre vetítve és a New York-i utcákat egy szintén ezeket tartalmazó mozgó óriásplakát járja.

A szervezet tiltakozó kampányának része a Yahoo! ellen indított akció is, amiért az egy nagy nemzetközi visszhangot kiváltó ügyben kiadta a kínai hatóságoknak egy rendszerellenes nézeteket megfogalmazó újságíró adatait, akit végül bebörtönöztek. Az akció keretében már mintegy 200 ember hagyott szöveges üzenetet a Yahoo!-t megalapító Jerry Yang hangpostafiókjában.

A szervezet adatai szerint több tízezren vesznek részt a különböző akciókban. Az RWB továbbra is Kínát tekinti a szólásszabadság legfőbb ellenségének. Az ázsiai ország ugyanis „kétségkívül a leghatékonyabb eszközöket alkalmazza az internetes tartalom megszűrésére” – állítja az RWB.

„A kínai hatóságok folyamatosan figyelik a technológia fejlődését annak érdekében, hogy megelőzzék a gondolatok szabad közzétételének újabb lehetőségeit. Korábban a honlapokat és a chat-szobákat figyelték, manapság pedig egyre inkább a blogokkal és a videomegosztó oldalakkal foglalkoznak” – áll az RWA közleményében.

Kínában manapság 17 millió blogger van: ezek közül azonban szinte alig foglalkozik valaki is az érzékenyebb kérdésekkel és még kevesebben merik kritizálni az ország kormányát.