A jövő évre tervezett költségvetést – melyet a kormány október 31-én nyújtott be -, s mely alapvetően az Unió által elfogadott konvergencia programra épül, nem érinti az Alkotmánybíróság házipénztáradóval kapcsolatos döntése.

A tervezett házipénztáradóból nem számolt bevétellel 2007-ben a Pénzügyminisztérium (első alkalommal 2008-ban folyhatott volna be megközelítőleg 5 milliárd forint a házipénztárakban elhelyezett, indokolatlanul magas összeg adójából). Az Alkotmánybíróság döntésének részleteit megismerve határoz a Pénzügyminisztérium arról, milyen javaslattal él a 2008. évi elmaradó adóbevétel pótlására.

Az Alkotmánybíróság döntése ugyanakkor nem érinti a házipénztárakban felgyülemlett készpénzállomány kedvezményes csökkentésének lehetőségét.
A házipénztáradóról szóló törvény elsősorban nem bevételi szempontokat kívánt érvényesíteni. A modern üzleti élethez nehezen társítható készpénzforgalom visszaszorítását célozta, és egyben kísérletet tett a gazdálkodó szféra hosszú évek óta berögzült viszonyainak kifehérítésére.