Az Európai Bizottság a bürokrácia elleni küzdelem jegyében kedden arra tett javaslatot, hogy 2012-ig a tagállamokkal közösen 25 százalékkal csökkentsék a vállalatok adminisztratív terheit.

Az EU végrehajtó testülete a lépéstől 1,5 százalékos GDP-növekedést, valamint 150 milliárd eurót elérő, növekedést és új munkahelyeket teremtő beruházást remél. A Bizottság emellett azt indítványozza, hogy 2007-ben további tíz, a jogalkotó előtt függőben lévő javaslatot vonjanak vissza (eleddig hatvannyolc, a Tanács és az Európai Parlament előtt függőben levő bizottsági javaslatot „dobtak a kukába”).

Brüsszel továbbá 43 új kezdeményezéssel bővítette ki a 2006-2009 időszakra vonatkozó, a szakpolitikai területek széles skáláját felölelő egyszerűsítési programot. Ezekbe beletartoznak a mezőgazdasággal, az építési termékeket magukban foglaló megmunkált árukkal, a kozmetikai cikkekkel és az ipari kibocsátásokkal kapcsolatos fellépések.

José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke a javaslatok bemutatásakor emlékeztetett arra: céljuk, hogy olyan magas szintű szabályozási környezetet teremtsenek, amely megfelel a polgárok igényeinek, ugyanakkor nem sújtja szükségtelen adminisztratív terhekkel a vállalkozásokat.