Elnöksége alatt Helsinki megpróbálta a színfalak mögött feltérképezni az egyes tagállamok álláspontját az EU Alkotmányról. Az eredményeket az elnökséget lezáró decemberi EU-csúcson teszi közzé Matti Vanhahen, finn miniszterelnök.

A finn kormányszóvivő szerint Vanhanen szóban tájékoztatja majd kollegáit a miniszteri szintű egyeztetések eredményeiről, s Helsinki nem kíván írásos anyagot benyújtani az ügyben. A szóvivő szerint a cél az értékelés és a német elnökség munkájának segítése volt, amely január 1-jétől veszi át a soros elnöki posztot.

A finnek az Alkotmány tartalmáról és újjáélesztésének lehetséges változatairól készítettek felmérést, amely szerintük jó módja lehet az Alkotmányról folyó vita szinten tartásához. A német elnökséget nem vonták be a munkába, de értesítették a színfalak mögött zajló tárgyalásokról.

Az eredményeket az elnökséget lezáró decemberi EU-csúcson teszi közzé Matti Vanhahen, finn miniszterelnök, amellyel még a német elnökség kezdete előtt új lendületet szeretne adni az Alkotmánnyal kapcsolatos vitának.

Németország ígéretet tett arra, hogy 2007 júniusáig tervet dolgoz ki az új alapszerződésről, s a francia elnökségre vár a feladat, hogy 2008. második felére konszenzus szülessen az alkotmány jövőjéről