Lakáshitelhez könnyen, gyorsan és olcsón hozzájuthatunk, sokszor még ingyenes értékbecslést, alacsony kamatszintet is ígérnek, sőt, a banki járulékos költségeket is elengedik. Mégis kevesebb hitelt kapunk kézhez, mint amennyire számítunk. Hol bukunk el százezer forintokat?

Sokszor nulla forintos járulékos banki költséggel is lakáshitelhez lehet jutni, hiszen a nagy (ám lecsengőben lévő) hitelezési láznak köszönhetően a bankok reklámjaikban mindent megígérnek. Az alacsony THM és kamat is vonzó lehet, mégsem elegendő kizárólag ezeket figyelembe venni. A teljes hiteldíjmutató ugyan elvileg a hitel felvételéhez szorosan kapcsolódó költségek mértékét mutatja, mégsem tartalmazza az összes költséget. A lakáshitel felvételéhez szükséges iratok kiállításának költségét, a bankszámla fenntartásának díját, valamint a hitelszerződés köziratba foglalásának ellenértékét például még a hitel kézhezvételét megelőzően meg kell fizetnünk, ezek pedig már önmagukban több tízezres többletkiadást jelentenek.

A THM persze nem téved, ugyanakkor az időtényezőt nem veszi figyelembe: egy hitelösszeget kicentiző igénylőnek nem mindegy, hogy egy bizonyos költséget a futamidő 10-20 éve alatt egyenletesen elosztva fizet meg, vagy rögtön a folyósított összegből vonnak le egy nagyobb tételt. Éppen ezért fontos mérlegelni a hiteligényléskor fellépő költségeket is – tanácsolja Terbe Ernő, a Bankárnet Kft. ügyvezetője. Ha résen vagyunk, könnyen kifoghatunk egy-egy kedvező akciót: a kedvezmények kiterjedhetnek az ingatlan felértékelésének díjára, azaz az értékbecslésre, a hitelbírálati díjra, a közjegyzői díjra, a folyósítási jutalékra, de akár a fizetendő kamat és kezelési költség is alacsonyobb lehet fél évig, esetleg egy hónapig.

Mi rakódik a hitelre?

Először is szükséges az ingatlan értékének megállapítása, más néven az értékbecslés. Az ehhez csatolandó dokumentumokat a helyileg illetékes földhivataloknál kell beszereznünk: a tulajdoni lapért 4510 forintot kell lerónunk, családi házak esetében pedig helyszínrajzot is be kell szereznünk. Ez további 3 ezer forinttal terheli a családi kasszát, a díjak ráadásul januártól emelkednek. Az ilyen dokumentumok beszerzése minden esetben az ügyfél feladata.

Hitelkérelmünk beadásakor – esetleg azt megelőzően – fel kell értékeltetnünk megvásárolandó ingatlanunkat: ennek díja banktól függően 25–45 ezer forint, amelyet a hitel felvétele előtt kell kifizetnünk az értékbecslő cégeknek.

További részletek: http://hvg.hu/…l/page2.aspx