Miközben a bővítés támogatottsága csökkent Nagy-Britanniában és Spanyolországban is, egy friss felmérésből kiderül az is: a vallás csekély szerepet játszik a reménybeli uniós tagok megítélésében.

Miközben Tony Blair brit miniszterelnök a török csatlakozás egyik legfőbb szószólója az uniós vezetők között, addig egy friss Eurobarometer-felmérés adatai szerint honfitársai korántsem támogatják ilyen lelkesedéssel az EU további kibővítését: a szigetországban ugyanis a fél évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 8 százalékkal kevesebben, összesen 36 százalék üdvözölné további országok csatlakozását a közösséghez.

Szintén esett a bővítés támogatottsága Spanyolországban: az ibériai ország lakói ugyanis a korábbi adatokhoz képest immáron 4 százalékkal kevesebben támogatják új tagok felvételét, igaz, ez az adat még így is 51 százalék – derül ki a hétfőn nyilvánosságra kerülő felmérésből, melyből előzetesen a Financial Times szemezgetett.

Egy másik, az FT megbízásából készített közvéleménykutatás rámutat ugyanakkor arra is, hogy a vallás kis szerepet játszik az egyes reménybeli tagok megítélésében. Eszerint a vizsgálatba vont öt országban (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Németország) az emberek többsége azt gondolja, hogy a vallás nem lehet akadálya az EU-tagságnak.

Ezzel együtt ugyanakkor a franciák és a németek 35 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy az EU alapvetően egy „keresztény klub”. A válaszadók többsége (69 százalék) azonban azt mondta: nem ellenezné, ha a gyereke egy más vallású emberrel kötné össze az életét. (A felmérésben résztvevőknek csak 12 százaléka fejezte ki nemtetszését ezzel kapcsolatban.)

Az Eurobarometer adataiból egyébként kiderül az is, hogy azokban az országokban, melyek még nem ratifikálták az uniós alkotmányt, a tavaszi adatokhoz képest 6 százalékponttal, 53 százalékra nőtt a dokumentum támogatottsága. A megkérdezettek 28 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ellenzi az alapszerződést, 19 százalék pedig nem tudott választ adni.