Gyanúsítottként hallgatott ki egy szerb férfit a banki adathalászási ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda. Adataik szerint egy orosz ajkú bűnözői csoport állhat a hamis weblap segítségével végrehajtott monumentális csalási kísérlet hátterében. A bűnözök három számláról emeltek le pénzt, alig hatszázezer forintot.

Kihallgatták az első gyanúsítottat a banki internetes adathalászási ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületében. A Budapesten élő 37 éves szerb férfi valójában csak a kicsalt pénz továbbutalásában segített. Pénzmosás alapos gyanújával indult ellene eljárás. Napokon belül további gyanúsítottjai is lesznek a nyomozásnak.

Két héttel ezelőtt néhány nap alatt négy hazai pénzintézet ellen intézett internetes támadást egy bűnözői csoport. Hamis weboldalakat szerkesztettek, ezek segítségével hozzájuthattak az ügyfelek titkos kódjaihoz.

Back Zoltán alezredes, a gazdaságvédelmi főosztály főnyomozója azt mondta, hogy valójában az egész világra kiterjedt bűnözői akció része volt a Raiffeisen Bank, illetve a többi hazai pénzintézet elleni támadás. Ezekben a napokban 175 adathalászó honlap bukkant fel az interneten.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a legjobb számítástechnikai szakértőket vonta be a csalók gépének felkutatásába, de ezek a kísérletek zátonyra futottak. A bűnözők rendkívüli alapossággal készültek fel nyomaik eltüntetésére. A műveleteket nem a saját gépeikről irányították. Először vírussal fertőztek meg a világ különböző pontján működő készülékeket. Az elküldött férgek aztán nyitva hagyták a felhasználók gépeit, az illetők tudta nélkül. A szakértők az IP-címek alapján eljutottak e gépekhez, de képtelenség felderíteni, honnan érkeztek a külső utasítások az adott komputerre.

A nyomozók ezért visszafelé próbálták meg felgöngyölíteni az ügyet. Nagyjából kétszáz ügyfél jelezte, hogy kiadta adatait a csalóknak. Három olyan számlát találtak, ahonnan ismeretlenek kezdeményeztek átutalásokat. Egyenként kétszázezer forint körüli összegről volt szó. Az átutalások nem külföldre irányultak, hanem magyar bankszámlákra. Mégpedig olyanokra, amelyeket ugyanabban a bankban vezettek, ahol a sértettek számláját. A bűnözők vélhetően azért választották ezt a megoldást, mert a belső utalás lényegesen gyorsabb művelet.

A nyomozók eljutottak három olyan fiatalhoz, akiknek a számlájára kerültek az elcsalt pénzek. Kettőjüknél sikerült visszatartani a továbbutalást, őket egyelőre tanúként hallgatták meg. A szerb férfi viszont továbbküldte a pénzt egy orosz bankszámlára, így ő gyanúsítottja lett a nyomozásnak.

Kiderült, hogy a trió tagjai sosem hallottak egymásról, sőt megbízóikat sem ismerték. Internetes chatszobákon keresztül kínáltak nekik jövedelemszerzési lehetőséget ismeretlenek orosz, illetve angol nyelven. Fontos kritérium volt, hogy az adott banknál vezessenek számlát. Azzal bízták meg őket, hogy a beérkezett összegeket tovább kell utalniuk, tíz százalék jutalékot levonhatnak.
Az alezredes felhívta a figyelmet, hogy ugyancsak orosz ajkú bűnözők internetes vásárlási honlapokat is hamisítanak.

Négy magyar gyanúsítottja van egy hasonló ügyletnek, ebben használtgépkocsi-vásárlókat szedtek rá. Harmincöt amerikai, brit, görög és cseh állampolgár fizetett ki több mint kétszázezer eurót a hamisított honlapokon szereplő számlaszámra. A magyarok a pénz felvételében és továbbküldésében működtek közre.