Uniós szintű fellépést sürget a rasszista megnyilvánulásokkal szemben a soros elnökséget a következő félévben ellátó Németország.

A német kormány azt szeretné, ha európai szintű egységes büntetéseket vezetnének be az idegengyűlölő és rasszista bűncselekményekkel szemben – Brigitte Zypries szövetségi igazságügyi miniszter mindezt a következő félév egyik legfontosabb célkitűzései közé sorolta.

Ennek keretében mindenekelőtt a rasszista megnyilvánulások, valamint a népirtások tagadásának vagy relativizálásának büntethetőségét kellene elérni. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a témában már korábban is folytak tárgyalások, ám ezek Silvio Berlusconi akkori olasz kormányfő ellenkezése miatt megakadtak. A németek most abban bíznak, hogy Romano Prodi miniszterelnöksége alatt könnyebben tudnak majd megegyezésre jutni.

A tárcavezető mindemellett javítaná a jogbiztonságot a családjog (így például a különböző állampolgárságú személyek válása) esetén, ugyanakkor – szögezte le Zypries – ez nem jelenti a családjog teljes harmonizálását Európában.