Húsz tagállam miniszterei találkoznak ma Madridban, akik az EU-alkomány megmentését tűzték zászlajukra. Berlin azonban attól tart, hogy a találkozó megoszthatja az Uniót, és csak megnehezíti a konszenzus kialakítását.

Az Alkotmány Barátainak találkozóján a dokumentumot eddig ratifikáló 18 ország képviselteti magát, valamint Írország és Portugália, melyek segíteni kívánnak az alapszerződés újjáélesztését szorgalmazó Angela Merkel német kancellárnak.

Berlin azonban nem örül túlságosan a madridi találkozónak, attól tart ugyanis, hogy az megoszthatja a közösséget éppen akkor, amikor a kancellár megpróbálja áthidalni az ellentéteket.

Merkel módszereiért azonban nem lelkesednek mindenhol: Margot Wallström kommunikációs biztosnak például nem tetszenek azok az úgymond titkos megbeszélések, melyek a héten kezdődtek Berlinben. Eközben a svéd sajtó arról számolt be, hogy Merkel bizalmas levelet küldött Stockholmnak, melyben azt vázolja, miként lehetne az új alkotmányt referendumok nélkül jóváhagyni.

Wallström egyébként a héten úgy nyilatkozott, hogy a polgárok bevonása nélkül az alkotmányos projekt soha nem fog sikerre jutni, a kereskedelmi ügyekért felelős kollégája, Peter Mandelson pedig „rossz megközelítésnek” nevezte a német kancellár azon tervét, hogy minél többet megmentsenek a jelenlegi szövegből. Mandelson szerint az EU politikájáról és céljairól sokkal alaposabb vitára volna szükség.

A madridi találkozó résztvevői mindeközben azon bosszankodnak, hogy a nem-tábor képviselői sajátították ki maguknak úgymond a szalagcímeket. „Túl sokat hallunk azokról, akik nem ratifikálták az alkotmányt” – fakadt ki például Guy Verhofstadt belga miniszterelnök.