Az EP-képviselők elítélik „Szaddám Husszein kivégzését és azt, hogy a média visszaélt felakasztásával”. Az Európai Parlament állásfoglalásban követeli a halálbüntetés eltörlését az egész világon.

Az Európai Parlament csütörtökön, brüsszeli ülésén, 591-31 arányban állásfoglalást fogadott el „a halálbüntetésre vonatkozó egyetemes moratóriumról”.

A szöveg szerint: „a halálbüntetés kegyetlen és embertelen büntetés és az élethez való jog megsértése”; eltörlése „az Európai Unió alapértéke és az uniós tagságot kérelmező országokkal szemben támasztott feltétel”.

A képviselőket egyrészt aggasztja, hogy sok ország „nemzeti joga még mindig – vagy ismét – rendelkezik halálbüntetésről, és évente emberek ezreinek kivégzéséről”, másrészt viszont üdvözlik „a halálbüntetés teljes eltörlését Libériában, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és Moldovában, valamint azt, hogy a perui kongresszus elutasította a halálbüntetés terrorista cselekmények esetére való bevezetését”.

A szöveg emlékeztet: „az Európai Unió az 1998. június 6-án Luxembourgban elfogadott, a halálbüntetésre vonatkozó EU iránymutatások keretében úgy határozott, hogy a nemzetközi testületekben a halálbüntetés eltörléséért fog dolgozni”.

A képviselők elítélik „Szaddám Husszein kivégzését és azt, hogy a média visszaélt felakasztásával”. A parlament a kivégzés módját külön is elítélte.

Az EP szerint „a halálbüntetés eltörlése hozzájárul az emberi méltóság növeléséhez és az emberi jogok folyamatos fejlődéséhez”.

A képviselők ENSZ-határozattal „azonnal és feltétel nélkül” világszerte moratóriumot hirdetnének a kivégzésekre. A moratórium „tényleges végrehajtásának ellenőrzése az ENSZ főtitkárának hatáskörébe tartozna”.

Az EP legutóbb idei első plenáris ülésén, a bolgár ápolónőkre kiszabott líbiai ítélet kapcsán emelte fel szavát a halálbüntetés ellen