Egy most közzétett felmérés szerint az elmúlt tíz évben az “általános” bűnügyek, mint az autólopások, rablások, betörések, szexuális bűncselekmények száma a legtöbb európai országban csökkent. Kivételt képez ez alól Belgium, ahol a felmérés meredek emelkedést jelez a rablások és lopások számában.

A 15-öket, valamint Észtországot, Lengyelországot és Magyarországot felölelő jelentés szerint a megkérdezettek 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamilyen bűntény áldozata volt 2004-ben. 1995-ben ez az arány 21 százalék volt.

A legveszélyesebb helyek Írország és Nagy-Britannia, előbbiben az erőszakos és szexuális bűncselekmények, valamint a rablások száma a legmagasabb, míg utóbbi a betörések listáját vezeti. Franciaországban jegyezték fel a legtöbb „gyűlölet-bűntényt”, amelyeket főleg a bevándorlók vallási közösségeiben követnek el, ám a szexuális bűncselekmények, a rablások és lopások száma itt jóval alacsonyabb az EU átlagnál.

Németországban, az EU legnagyobb tagállamában ugyanakkor az átlagnál 60 százalékkal magasabb a szexuális bűncselekmények száma, míg a rablások és autólopások száma jóval alacsonyabb.

A betörésektől és az utcai rablásoktól a legjobban a görögök félnek, bár ez a probléma az európaiak 30 százalékát is aggasztja. A legalacsonyabb bűnözési rátát Svédországban és Finnországban mérték, míg Dánia a nagyarányú bűnözési rátájú országok közé tartozik.

A közép-európai országok közül Észtországban magas bűnözést és alacsony, a rendőrséggel szembeni bizalmat mértek, s mindhárom a felmérésben résztvevő 2004-ben csatlakozott tagállamban a zsebtolvajlás, a rablás és az autólopás a leggyakoribb bűntény.