A héten tették közzé az új holland koalíciós megállapodást, mely szerint Hollandia jelentősebb változtatásokat kíván elérni a 2005-ös népszavazáson a holland állampolgárok által elutasított Alkotmányszerződésben. A balközép koalíció olyan új alkotmányt akar, mely tartalmában, terjedelmében és nevében is jelentősen eltér a korábban elutasított alkotmányos szerződéstől.

A holland kormány céljai szemben állnak Brüsszel azon álláspontjával, mely a jelenlegi alkotmány jelentős részének megtartásáért küzd. Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a holland parlamentben tett látogatása, valamint a Jan Peter Balkenende miniszterelnökkel folytatott megbeszélése során az alkotmánnyal kapcsolatos egyezség előmozdítását sürgette.

Barroso pozitívan értékelte, hogy az új holland koalíció a sikertelen ratifikációra tekintettel nem az alkotmányozási folyamat elutasítása mellett foglalt állást, hanem ha új alkotmány formájában is, de megoldást keres. Ugyanakkor sürgette Hollandiát egy egyezség kidolgozásában, s kiemelte felelősségüket a megoldáskeresésben. Elismerte, hogy mindkét oldalnak lépéseket kell tennie, ugyanakkor Hollandiának figyelemmel kell lennie arra is, hogy az Alkotmányt már 18 tagállam ratifikálta.

Holland parlamenti képviselők rossz szemmel tekintenek Barroso korábbiakban is hangoztatott, a holland felelősséget firtató felvetéseire. Nem értenek ugyanis egyet azzal az állásponttal, hogy az alkotmány kudarcaiért elsősorban az azt elutasító Franciaország és Hollandia a felelős. A holland képviselők szerint az alkotmány tartalmát kell elsősorban vizsgálni, s közös megoldás szükségességét hangsúlyozzák.

Holland képviselők a Nizzai Szerződést tekintenék elsősorban az intézményi reform alapjának az EU alkotmány rendelkezéseivel szemben, ezt azonban Barroso kategorikusan elutasította. „Akik elegendőnek tekintik a Nizzai Szerződést, becsapják az európai polgárokat. Valójában megtagadnak tőlük egy demokratikusabb Európai Uniót.” – idézi Barroso álláspontját az EUobserver.