Miközben az alkotmányos válság megoldására immáron számtalan megoldási javaslat kering a köztudatban, egy francia EP-képviselő változatlan formában mentené meg a dokumentumot, igaz, a ratifikációs folyamatot radikálisan megváltoztatná.

Gerard Onesta (francia, Zöldek), az EP alelnöke szerint nincs értelme újranyitni „Pandora szelencéjét”, és újratárgyalni a szerződést, mivel a tagállamok soha nem tudnak majd olyan szövegben megállapodni, ami valamennyiüket elégedettséggel töltené el.

Ehelyett egy olyan alternatív javaslattal rukkolt elő, ami változatlan formában megőrizné a 300 oldalas dokumentumot, ám ezt két részre osztaná, melyeket külön ratifikációs eljárásnak vetnének alá.

Az első rész lenne maga az európai alkotmány, mely a szerződés célkitűzéseit, valamint az alapvető jogok chartáját tartalmazná, a második rész pedig egy olyan európai szerződés lenne, mely kizárólag a közösségi politikákra terjedne ki.

Az alkotmányt, amely ebben a formában körülbelül száz cikkelyre rúgna, egy uniós szintű referendumon ratifikálnák, ahol a jóváhagyáshoz a tagállamok fele szükségeltetne, melyek az uniós lakosság felét reprezentálnák. A szerződést ezzel szemben mind a 27 nemzeti parlamentnek ratifikálnia kellene.

A képviselő újításként egy módosítási záradékot is bevezetne, melynek értelmében a kormányok és a nemzeti parlamentek 80 százaléka beleegyezése mellett módosítani lehetne a szerződést. Ennek oka, hogy nem kizárt: a tagállamok egy idő múlva felül kívánják majd vizsgálni az évek során meghaladottá vált valamely politikájukat.

Onesta szerint javaslatai Franciaországban elégedettséggel töltenék el az igen tábor híveit, akik nem éreznék úgy, hogy elvesznek a szavazataik, valamint azokat is, akik nemmel voksoltak, mivel azt érezhetik, hogy végre tekintetbe veszik félelmeiket.