A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa tavaly nyáron állapította meg határozatában, hogy az ISH Kft, az SAP Magyarország Kft. és az IBM Magyarország Kft. öt magyarországi egyetem által, gazdálkodás-irányítási, illetve kórházi informatikai rendszerek tárgyában kiírt közbeszerzési eljárások együttes elnyerése érdekében versenykorlátozó módon működött együtt.

A súlyos versenyjogi jogsértésért a versenyhatóság az ISH Kft-t 130 millió Ft, az SAP Magyarország Kft-t 690 millió Ft, az IBM Magyarország Kft-t pedig 690 millió Ft. versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A Fővárosi Bíróság a mai napon hirdetett ítéletében – részben megváltoztatva a GVH határozatát – megállapította, hogy a vállalkozások között piacfelosztásra vonatkozó megállapodás jött létre. Nem látta ugyanakkor bizonyítottnak a bíróság, hogy a három vállalkozás a Synergon távol tartása érdekében versenyellenesen összehangolta volna magatartását, ezért kb. 10 %-kal csökkentette a kiszabott bírságokat. Ennek megfelelően az ISH Kft. 117 millió Ft, az SAP Magyarország Kft-t 620 millió Ft, az IBM Magyarország Kft-t pedig 620 millió Ft. bírság megfizetésére köteles.

Az ítélet nem jogerős.

(Vj-162/2004. sz. ügy)