Miniszterelnöki kabinet segíti a kormány és kormányfő munkáját 2007. március 19-étől. Az új miniszterelnöki kabinet új alapokon, új feladatkörrel és több új szakember bevonásával kezdi el a működését.

A miniszterelnök kabinetfőnöke Gál J. Zoltán, a Magyar Köztársaság kormányának szóvivője 2007. április 2-ától Demcsák Zsuzsa. Danks Emese közös megegyezéssel 2007. március 5-i hatállyal leköszön a kormányszóvivői posztról.

A miniszterelnök szűkebb munkaszervezeteként működő kabinet a kormányzati tevékenység politikai, stratégiai, elemző és kommunikációs műhelye, amely szoros együttműködésben dolgozik a reformok előkészítéséért, koordinálásáért felelő Államreform Bizottsággal, valamint a szakmapolitikai koordinációt végző Miniszterelnöki Hivatallal.

A kabinet élén a politikai irányítást végző kabinetfőnök áll, a szakmai, operatív irányításért szakállamtitkári rangban kabinetfőnök-helyettes felel. A kabinethez tartoznak a miniszterelnöki operatív tevékenységet támogató, valamint a kommunikációs, továbbá a stratégiai tervező-elemző munkát végző szervezeti egységek.

Az új típusú miniszterelnöki kabinet a megszűnő kommunikációs államtitkárság és a jelenlegi miniszterelnöki titkárság bázisán jön létre, a kabinet kialakítása létszámgyarapodással nem jár.

Az új működési mód bevezetését segíti, hogy a gazdasági életben már sokat bizonyított szakemberek is bekapcsolódnak a kabinet munkájába.