Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását követően átszerveződik a minisztériumi struktúra is. Két új miniszter áll munkába, és egy újabb, az Igazságügyi Minisztériumból kivált minisztérium jön létre augusztus 1-től – az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma.

Bő egy hónapja, hogy az igazságügyi miniszter hivatalosan is benyújtotta lemondását, amelyet a miniszterelnök tudomásul vett és nyomban ki is jelölte Tuzson Bencét a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárát Varga Judit utódjául. Az igazságügyi tárcánál azonban a miniszter személyét érintő változáson túl szervezeti átalakítás is történik.

2023. augusztus 1-jével nem csupán az új igazságügyi miniszter lép hivatalban, hanem létrejön az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma, amelynek élén Bóka János korábbi államtitkár tölti be a miniszteri tisztséget.

A Magyar Közlöny 2023. évi 104. számában került kihirdetésre a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló 2022. évi II. törvény módosításáról szóló 2023. évi LIV. törvény, amely szerint a már működő 12 szaktárca mellett egy új minisztérium áll fel. A Magyar Közlöny így fogalmaz:

„A Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló 2022. évi II. törvény a következő 6. §-sal egészül ki: „6.  § Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma az Igazságügyi Minisztériumból történő kiválással 2023. augusztus 1. napján jön létre.”

Az új uniós tárca feladatai közé tartozik majd a Kormány európai uniós politikájának előkészítése, koordinációja és végrehajtásának nyomon követése, az európai uniós tagsággal kapcsolatos kormányzati tevékenység általános koordinációja, valamint a Kormány képviselete az Európai Unió intézményei előtt illetve a tagállamok és harmadik országok irányában.

A tárca főbb feladatai között szerepel továbbá a 2024. második felében esedékes Magyarország által betöltendő Európai Unió soros elnöki tisztséggel kapcsolatos feladatok koordinálása.

Az EU Tanácsának elnökségét fél évente más-más uniós tagállam adja, amely időszak során a soros elnökség vezeti a tanácsi üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát. A Tanács elnökségét nem választják, az egyes országok egymást követve töltik be ezt a tisztet. Hazánkra 2024. júliusától 2024. december végéig kerül sor.