Csehország várhatóan referendumot rendez, amennyiben az uniós alkotmány újrafazonírozását célzó tárgyalások egy hasonló jellegű szöveget eredményeznek.

Alexander Vondra cseh kormányfő-helyettes az EUobservernek nyilatkozva kiemelte, hogy a végső szövegnek különböznie kell a jelenlegi dokumentumtól. A jelenleg kormányon lévő Polgári Demokrata Pártnak (ODS) egyáltalán nem sürgős az új uniós alkotmány elfogadása, ám a soros elnök Németország arra törekszik, hogy még év vége előtt megállapodás szülessen a kompromisszumos szövegről, s ezt még a 2009-es európai választások előtt ratifikálni tudják.

„El kellene kerülnünk a szigorú határidőket, ha csak nem vagyunk száz százalékig biztosak abban, hogy a megállapodás meg fog születni” – hangoztatta Vondra, hozzátéve: amennyiben 2008 végéig nem tudnak kompromisszumra jutni az ügyben, a cseh elnökség – amely 2009 januárjában veszi át az elnökségi stafétabotot – az európai választások miatt nem kíván az EU-alkotmánnyal foglalkozni.

Csehország egyébként egyike annak a hét tagállamnak, melyek az alkotmány franciaországi és hollandiai leszavazása után jegelték az alkotmány ratifikációjának kérdését.