Több európai kormány a minőségi közszolgáltatások fenntartása mellett negyedével vagy akár ennél is nagyobb arányban tudná csökkenteni állami kiadásait – vélekedett az EKB egyik vezető tisztségviselője.

Az európai kormányoknak el kell dönteniük, hogy gazdasági dinoszauruszok akarnak lenni, vagy inkább a jövő emlőseivé akarnak válni – hangoztatta egy berlini felszólalásában Jürgen Stark, az Európai Központi Bank igazgatótanácsi tagja. A szakember elismerte azt is, hogy a központi bankok a politikai beavatkozás vádját vívhatják ki, amikor a kormányok kiadási terveit támadják.

Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy az állami szektor hatékonysága fontos a gazdasági növekedés szempontjából, miközben az adó- és kormányzati hitelügyletek a jelenleg 13-tagú monetáris unió működése szempontjából bírnak jelentőséggel.

Jürgen Stark szerint amennyiben versenyképessé akarnak válni, akkor az euróövezet tagjainak a GDP 30-35 százalékára kell visszaszorítaniuk állami kiadásaikat.

„Ha Európa a 21. században dinamikus és versenyképes akar lenni, akkor jól működő piacgazdaságra van szüksége, amely gyorsan képes alkalmazkodni a változásokhoz” – hangoztatta az EKB igazgatótanácsának tagja. Szerinte ugyanakkor nem feltétlenül alakulhat ki efféle gazdaság, ha az állam a továbbiakban is felszívja a gazdaság forrásainak közel a felét.

Két évvel ezelőtt az euróövezetben az állami kiadások mértéke meghaladta a 47 százalékot, Franciaországban és Belgiumban pedig túllépte az 50 százalékot.