Az Európai Bizottság tárgyalásokat kezdett az európai szabadalmi rendszerről, amellyel az EU innovációs képességének rovására menő, 20 éve tartó patthelyzetet próbál feloldani. A testület szerint a legjobb megoldás az egységes közösségi szabadalom bevezetése lenne.

Az Európai Bizottság kedden (2007. április 3.) tette közzé azt a tanulmányt, amely a szabadalmi jogok kezelésének javítását célozza. A testület szerint a leghatékonyabb, legolcsóbb és jogilag legbiztosabb megoldás az egységes közösségi szabadalom lenne.

Európa a szabadalmi ügyekben egyelőre jócskán lemaradt az Egyesült Államok és Japán mögött, mert a jelenlegi rendszer nagyon lassú és költséges. A rendszer végpontjain a nemzeti szabadalmak helyezkednek el, amelyeket le kell fordíttatni a szerződő országok nyelvére, ahhoz hogy érvényesek legyenek. Egy vállalatnak például, amely szeretné megvédeni találmányát, a 27 tagállamból 13-ban tizenegyszer kell többet fizetni egy japán és tizenháromszor egy amerikai szabadalomnál.

A drágasághoz hozzájárul a nemzeti szabadalmi jogviták rendszere is. A szabadalmak körüli jogvitákat ráadásul bírósági eljárásokban lehet rendezni, ami jogi bizonytalanságot teremt. „A jogviták egyszerűen megfizethetetlenek a kis- és középvállalkozások számára” – mondta Thierry Stoll, a Bizottság belső piaci főigazgatóságának vezetője. A testület szerint az elsőfokú bíróságokon az ügyintézés 50 ezer és 1,5 millió euró között mozog. Probléma az is, hogy az egyes nemzeti bíróságok a szabadalmi ügyeket különbözőképpen kezelik és számos esetben egymásnak ellentmondó ítéleteket hoznak.

A Bizottság immár húsz éve próbál megoldást találni a fregmentált szabadalmi piac problémáira, ám a tagállamok egyelőre nem tudtak megállapodni a kérdésben. Négy évvel ezelőtt a tagországok azért vetettek el egy mérföldkőnek számító tervet, amelyben elkötelezték volna magukat az egységes európai szabadalmi rendszer megteremtése mellett, mert nem tudtak megállapodni a szabadalmi rendszer nyelvében.

Charlie McCreevy jelenlegi javaslatának elsődleges célja az igazságügyi rendszerek hatékonyabbá tétele. A biztos szerint az EU-nak egységes jogvita-rendezési rendszert kellene kidolgoznia az európai szabadalmakra. A rendszer korlátozott számú első fokú bíróságot és egy központi fellebbviteli bíróságot – az Európai Bíróságot – állítana fel a szabadalmi viták kezelésére. A Bizottság által kiadott közlemény úgy fogalmaz, hogy egy közös szabadalmi igazságügyi rendszer segíthet egy megfizethető és jogi biztonságot nyújtó, egységes szabadalmi térség kialakításában.

A témáról a Versenyképességi Tanács júniusi ülésén tárgyalnak majd a tagállamok, a hivatalos javaslattervezet pedig a portugál elnökség alatt kerülhet napirendre.