A részvétel demokráciája címmel rendezett vitát a Védegylet, amelyben egy a brazíliai Porto Alegrében tizennyolc éve bevezetett önkormányzati modell-kísérlet hazai elterjesztésének lehetőségéről beszélgettek a meghívottak.

A brazíliai Porto Alegrében 1989-ben kísérleti jelleggel vezették be a részvételi költségvetési modellt. A módszer lényege, hogy a település lakói részt vehetnek a költségvetési prioritások meghatározásában. A márciustól novemberig tartó ciklus elején a helyi érdekképviseletek és lakossági csoportok olyan beszélgetéseket kezdenek, amelyekben a várostervezési, a közlekedési, az egészségügyi, az oktatási, a kulturális, a gazdaságfejlesztési, illetve az adózásról szóló elképzeléseik kerülnek napirendre. Ez után lakossági fórumokon megválasztják azokat a delegáltakat, akik a további folyamatban részt vesznek, és meghallgatják az önkormányzat vezetőinek előző évre vonatkozó költségvetési beszámolóját. A delegáltak újabb küldötteket választanak, akik a következő, június végén tartott nagy fórumon vesznek részt. Itt derül ki, hogy milyen prioritásokat határoztak meg a kerületi gyűléseken, a delegáltak az önkormányzat szakértőinek segítségével tovább pontosítják a lakosság igényeit, majd két plusz két küldöttet választanak, akik a részvételi költségvetés tanácsában foglalnak helyet. Ez a grémium ősszel véglegesíti a terveket, és az önkormányzat választott képviselői fogadják el. A delegáltak – akiket csak kétszer lehet megválasztani – februárban lemondanak tisztségükről.

A kísérletet ismertető Pataki György közgazdász (Védegylet) szerint ezzel a módszerrel elérhető, hogy az adott település költségvetésének száz százalékát a részvételi demokrácia útján állítsák össze.

A vitára meghívott Majtényi László volt adatvédelmi biztos szerint valóban szükség van a képviseleti demokrácia ilyen kiterjesztésére, nálunk azonban mindezt megakadályozza, hogy az, aki napi küzdelmet vív a családja ellátásáért, nem tud részt venni a döntéshozatalban, mert nincs rá ideje. Az egykori ombudsman azt mondta: az igazi probléma abban keresendő, hogy a politikai osztály rövidlátása miatt általában nem a megfelelő emberek kerülnek az adott tisztségekbe. A felvetésre reagáló Pataki György angolszász példákra hivatkozva azt mondta, hogy a részvételi demokrácia nemcsak a gazdagoknak és a középosztálynak elérhető, mivel az önkormányzat fizethet azoknak, akiket delegálnak a testületekbe, de az említett okok miatt nem tehetnék meg, hogy részt vegyenek a döntéshozatalban. Mint mondta, ezzel a megoldással érhető el, hogy a hátrányos helyzetűek nagyobb számban képviseltessék magukat a fórumokon, és csak a szervezetlen közösségek kerülhetnek hátrányba.