Varsó továbbra is ragaszkodik az alkotmányos szerződésben rögzített szavazati rendszer módosításához, aminek jelenlegi formájában ő a fő kárvallottja – közölte szerdai brüsszeli tárgyalásait követően Jaroslaw Kaczinsky lengyel miniszterelnök.

Jaroslaw Kaczinsky – aki második alkalommal látogatott az Európai Bizottsághoz – szerdán részt vett a brüsszeli testület ülésén, majd több biztossal külön négyszemközti tárgyalást is folytatott. A találkozót követő sajtóértekezletükön mind José Manuel Barroso bizottsági elnök, mind a lengyel kormányfő reményének adott hangot, hogy a júniusi uniós csúcstalálkozón sikerül sínre rakni az alkotmányos szerződés ügyét, bár Kaczinsky több ször is utalt rá, hogy a leendő dokumentumnak nem feltétlenül kell az alkotmány nevet viselnie.

A lengyel kormányfő újságírói kérdésre megerősítette, hogy Varsó továbbra is ellenzi az alkotmányos szerződésben rögzített és egyébként általa egyszer már jóváhagyott szavazati rendszert, amely véleménye szerint ebben a formában Lengyelországot érinti a leghátrányosabban. Kaczinsky utalt rá, hogy országa azért tekinti méltánytalannak az új, kettős többség – a népességszám többségén és az országok többségének – elvén alapuló szavazati rendszert, mert az hegemonista törekvések előtt nyithatja meg az utat. „A történelem arra tanít bennünket, hogy tartsunk a hegemonista struktúráktól” – szögezte le a lengyel kormányfő, aki ehelyett egy négyzetgyökszámításon alapuló új voksolási rendszert támogatna (erről és az alkotmányról bővebben a csütörtökön megjelenő hírlevélben olvashatnak).

Barroso bizottsági elnök ellenben arra emlékeztetett, hogy a tagállamok mindegyike egyszer már aláírta az alkotmányos szerződés szövegét, így politikai és erkölcsi kötelességük annak támogatása. A Bizottság feje szerint ugyan lehetőség van az eredeti szöveg módosítására, de minden változtatáshoz óvatosan kell viszonyulni.

Kaczynski elismeréssel szólt az Európai Bizottságnak a lengyel húsexportra bevezetett orosz embargó feloldására irányuló erőfeszítéseiről. A vitában fordulópontot jelenthet Markosz Kiprianu egészségügyi biztos és az orosz mezőgazdasági miniszter szombati találkozója.

A lengyel kormányfő visszautasította azokat a vádakat, hogy Lengyelország diszkriminálná a homoszexuálisokat és védelmébe vette azt a döntést is, hogy a kommunista rendszer idején elkövetett állítólagos bűnei miatt bíróság elé állítsák Wojcziech Jaruzelski tábornokot, Lengyelország egykori vezetőjét.