Míg Hollandia bejelentette, hogy 2007. május 2-ától szabaddá teszi munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott tagállamok előtt, addig a soros német elnökség a gazdasági miniszter véleménye ellenére 2011-ig szeretné azokat meghosszabbítani. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha Berlin bebizonyítja, hogy az EU10-ek munkavállalóinak beáramlása súlyos munkaerőpiaci zavarokat okozna az országban.

német munkaerőpiac maradjon zárva a 2004-ben csatlakozott tagállamok munkavállalói előtt a lehetséges 2011-es végső határidőig – írta a Der Spiegel hétvégi számában.

A legtöbb tagállam – legutóbb Hollandia – már megnyitotta munkaerőpiacát a kelet-európai dolgozók előtt, ám Ausztria és Németország egyelőre szeretné fenntartani a korlátozásokat, amíg csak lehet. 2009 után azonban a korlátozásokat fenntartó tagállamok csak akkor hosszabbíthatják meg a csatlakozási szerződésben is szereplő átmeneti mentességet, ha bebizonyítják, hogy a közösségi jog alkalmazása, azaz az EU10-ekből érkező munkavállalók korlátozásmentes beáramlása, munkaerőpiaci zavarokat okozna.

A lap szerint a német gazdasági miniszter Michael Glos, a szocialisták és a kereszténydemokraták megállapodása ellenére ellenzi a tervet.