A lakosság elöregedése globális szinten az állampolgároknak nyújtott szolgáltatásoknak és az állami szolgáltatások finanszírozásának átgondolására kényszeríti majd a kormányzatokat a Deloitte új, Serving the Aging Citizen című tanulmánya szerint.

2011-re a Baby Boom generáció első hulláma eléri a nyugdíjkorhatárt, ami globális szinten új időszámítás kezdetét jelenti a kormányzatok számára. A kihívás jól szemléltethető egy adattal: az elkövetkezendő években a “függőségi arány”, azaz a munkaképes korúak (15-65 év), a gyermekek (0-14 év), és az idősek (65 év felett) aránya emelkedni fog a legtöbb fejlett országban. Ennek számos oka van, de kiemelhetjük az alacsony termékenységi arányt, és az idősek csökkenő részvételét a munkaerőpiacon. A demográfiai változás legnagyobb vesztesei Japán, Németország, és az EU többi régi EU-tagállama lehet.

Kevesebb oktatás, gyermekjólét

“A lakosság és a munkaerő elöregedésével a kormányzatoknak meg kell vizsgálniuk, milyen hatással lesz az idősek számának emelkedése az állami szolgáltatások szerkezetére és összetételére, hogyan fogják ezeket a szolgáltatásokat finanszírozni, és milyen csatornákon jutnak el a szolgáltatások a lakossághoz” – vélekedik dr. Oszkó Péter, a Deloitte adóosztályának vezető partnere, júniustól elnök-vezérigazgatója.

A lakosság elöregedésének társadalombiztosítási vagy egészségbiztosítási rendszerre gyakorolt hatásáról már sokan és sokszor vitatkoztak. A tanulmány szerint azonban kevesebben számolnak azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy a lakosság elöregedése az állami programok és szolgáltatások ennél sokkal szélesebb skálájára is kihat. Az idős lakosság számának emelkedése átalakítja az állami szolgáltatások összetételét. Az idősekkel foglalkozó programok iránt növekedni fog az igény, ezzel egy időben csökken az iskoláskorú gyermekek száma, ezért néhány országban kisebb lesz az érdeklődés az oktatási, ifjúsági, és gyermekjóléti szolgáltatások iránt.

“Az állami vezetőknek új kihívásokkal kell szembenézniük, és új módszert kell kialakítaniuk az állami szolgáltatások tekintetében azért, hogy megfeleljenek a lakosság folyamatosan változó elvárásainak”- jelentette ki a tanulmány szerzője, William Eggers, a Deloitte Services LP kutatási részlegének globális vezetője.