A Vám- és Pénzügyőrség és az Országos Polgárőr Szövetség vezetői áttekintették a közöttük 2004. óta fennálló együttműködési megállapodás eredményeit, a jövőbeni feladatok végrehajtása érdekében kölcsönösen nyújtható támogatási lehetőségeket.

A vámszervek és polgárőr szervezetek kapcsolata az elmúlt fél évben jelentősen fejlődött. Jellemzően közösen végrehajtott vámhatósági – rendőrségi – polgárőr ellenőrzések útján, illetve oktatások szervezésével.

Miután a polgárőrség tagjainak közreműködését behatárolja, hogy a szervezetek hatósági jogosítványokkal nem rendelkeznek, elsősorban a hatósági tanúként, illetve az ellenőrzés helyszínének biztosításával nyújtanak jelentős segítséget az egyes vámszervek, elsődlegesen a Mélységi Ellenőrző Csoportok ellenőrzéseinél.

A „Forgószél” akciósorozat eredményes végrehajtásához – az Észak-Alföldi Regionális Parancsnokság, valamint a Dél-Alföldi Regionális Parancsnokság területén – a helyi viszonyokat jól ismerő polgárőrök tevékeny segítséget nyújtanak a Vám- és Pénzügyőrség munkatársainak.

Összegzésként elmondható, hogy a polgárőr szervezetek a hatósági ellenőrzési tevékenységben hatékony támogatást nyújtanak, az Országos Polgárőr Szövetség stratégiai partnerként kezeli a Vám- és Pénzügyőrséget, és létre kívánja hozni a vám- és pénzügyőri tagozatát.