Csaknem 300 milliós áfa csalást lepleztek le múlt szerdán a vámnyomozók. A bűnözők a szomszédos uniós országokban vámkezeltettek távol-keleti játékokat, ám a magyarországi értékesítés után nem fizették meg a forgalmi adót.

Magyarországon bejegyzett, ám valódi gazdasági tevékenységet nem végző cégek nevére importáltak távol-keleti országokból játékokat azok a csalók, akiket múlt szerdán vettek őrizetbe vámnyomozók – jelentette be hétfőn a Vám- és Pénzügyőrség főigazgatója. Mózs Elek hozzátette: a csoport tagjai Bécsben, Pozsonyban és Dunaszerdahelyen vámkezelték a termékeket, halasztott áfa-fizetés mellett. A játékokat Magyarországon fiktív számlákkal értékesítették, ám a forgalmi adót nem fizették meg. Ezzel csaknem 300 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

Az akcióban 80 vámnyomozó vett részt, egyszerre 20 budapesti helyszínen. A vámosok a REBISZ-szel együttműködve 4 embert vettek őrizetbe. Ellenük különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett adócsalás miatt indult eljárás.