A köztársasági elnök döntésének indoklásában kifejti: Horn Gyula mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről, és ezen keresztül a forradalomról, összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével.

Az államfő úgy véli: az alkotmányos értékrendbe ütköző kitüntetési előterjesztés megtagadása az Alkotmánybíróság kedden kihirdetett határozata értelmében a köztársasági elnök joga és kötelessége.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök június 8-án terjesztette elő Horn Gyula volt miniszterelnököt és külügyminisztert a Magyar Köztársaság Érdemrend nagykeresztjének polgári tagozatára 75. születésnapja alkalmából, a köztársasági elnök azonban aggályosnak nevezte a volt kormányfő kitüntetését.

Az AB keddi határozata szerint azonban az államfő az alkotmányos értékrend mentén mérlegelheti az egyes kitüntetések aláírását, odaadását.

Sólyom László szerdai miniszterelnöknek írt levelében is az AB határozatára hivatkozik. A köztársasági elnök hangsúlyozza: Az 1956-os forradalom és szabadságharc célkitűzései – Magyarország függetlensége, a többpárti demokrácia, a jogállamiság és a szabadságjogok – mai Alkotmányunk alapértékei is. Az 1956-os forradalom tagadása a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjének tagadása.

Az államfő hivatkozik Horn Gyulának a forradalom 50. évfordulója alkalmából tett nyilatkozatára is, amely szerint a volt miniszterelnök “a pufajkás osztagban a törvényes rendet védte.”

“Horn Gyula karhatalmista volta 1956-ban, és különösen akkori szerepének értékelése és vállalása a forradalom ötvenedik évfordulóján 1956 értékeiről való állásfoglalás is. Egykori tette és mai állásfoglalása olyan alapvető ellentétben állnak a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével, hogy Miniszterelnök Úr előterjesztését Horn Gyulának az indokolásban felhozott érdemeire tekintettel sem teljesíthetem” – zárja indoklását Sólyom László.

Gyurcsány: Az út a fontos, nem a kiindulópont

Gyurcsány Ferenc a szerdai kormányszóviői tájékoztatól elmondta: továbbra is kitüntetésre méltónak tartja Horn Gyulát, véleménye nem változott a volt miszterelnökről. A kormányfő szerint “sokkal fontosabb az út, amit az ember bejár, mint az út kiindulópontja”. Gyurcsány úgy véli, hogy Horn Gyulával kapcsolatban Magyarország és Európa nagyobbik fele is ezt a véleményt osztja, amikor elismeri a poltikus szerepét.

A pártok inkább Sólyom oldalán

Az SZDSZ Horn Gyula kitüntetésének kérdését az államfő és a miniszterelnök ügyének tekinti, a Fidesz és a KDNP is tiszteletben tartja azt, az MDF szerint az államfő nem hozhatott jó döntést, a szocialisták politikai határozatot emlegetnek.

Kitüntetés helyett torta

Orosz krémtortát küldött Horn Gyulának 75. születésnapja alkalmából az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség. Az ellenzéki ifjúsági szervezet szerint Gyurcsány Ferenc valódi célja a volt miniszterelnök kitüntetésével a meggyengült pártelnöki pozíciójának erősítése volt, amihez ürügyként használta fel Horn Gyula jubileumát.

Horn nem engedi, hogy bárki megalázza

Horn Gyula nem foglalkozik tervezett kitüntetésével. A volt miniszterelnök a távirati irodának azt mondta: őt nem tudják megalázni, de nem is engedi, hogy bárki megalázza. Ugyanakkor akárcsak 5 éve, most is elvárta volna, hogy ne születésnapja körül hozzák nyilvánosságra, hogy a köztársasági elnök megtagadta kitüntetését.