Az Európai Bizottság visszavonta a Magyarországgal szemben az Európai Bíróságon benyújtott keresetét, miután hazánk eltörölte a médiatörvénynek azt a passzusát, amely megakadályozta a kábeltelevíziós szolgáltatókat abban, hogy a magyar lakosság több mint harmadának műsorokat szolgáltassanak.

Több mint fél évvel elindítása után az Európai Bizottság csütörtökön leállította azt az Európai Bíróságon Magyarország ellen folyó eljárást, amelynek a médiatörvény egy, Brüsszel szerint az uniós szabályokkal ütköző passzusa volt a kiváltó oka. Brüsszel a médiatörvénynek azt a rendelkezését nehezményezte, amely a kábeltelevíziók számára a magyar lakosság egyharmadában maximálta a műsorszolgáltatás jogát. Ez a rendelkezés Brüsszel szerint korlátozta a versenyt a kábel tévék és a szélessávú internetes szolgáltatások piacán Magyarországon.

A Bizottság azt követően vonta vissza a Bírósághoz benyújtott keresetét, hogy a magyar Országgyűlés nemrég törölte a médiatörvényből a kifogásolt rendelkezést. „Üdvözlöm azt a tényt, hogy Magyarország végül feloldotta a médiatörvény által a kábeltelevízió-szolgáltatókra kényszerített szolgáltatást. Magyarországon a kábeltévék az Internethez való szélessávú hozzáférés első számú biztosítói. A kábelszolgáltatók mostantól minden korlátozás nélkül nyújthatnak szolgáltatásokat és a magyar állampolgároknak nagyobb választási lehetőségük lesz a szélessávú szolgáltatások terén” – kommentálta a fejleményeket Neelie Kroes, az EU versenypolitikai biztosa.