Az Európai Bizottság még a hét vége előtt közzé teszi azon mobiltelefon szolgáltatók „szégyenlistáját”, melyek a barangolási díjak uniós csökkentéséről szóló rendelet előírásaival ellentétben a megadott határidőig (2007. július 30-ig) nem tájékoztatták ügyfeleiket az új, olcsóbb telefonálási lehetőségekről.

„Mindazok a szolgáltatók, melyek e hét hétfőig nem értesítették ügyfeleiket a nyár végétől használható, olcsóbb eurotarifákról, megszegték a rendelet előírásait” – mondta a Bizottság szóvivője. „Ha egy ügyfél nem kapott ilyen értesítést hétfőig, nemzeti bírósághoz fordulhat jogorvoslatért” – tette hozzá.

Az új szabályozás csak a tarfiák felső összeghatárait szabja meg, de a mobiltelefon szolgáltatók közötti verseny várhatóan még ezeknél is lejjebb fogja szorítani az árakat. Az eurotarifa szerint az unióban külföldi tartózkodáskor a hívásfogadás díja legfeljebb nettó 24 eurócent, azaz maximum bruttó 72 forint lehet (250 forintos euró/forint árfolyammal számolva), míg a hívásindítás díját 49 eurócentben, azaz 147 forintban maximálták. Az előfizetőknek az ajánlattétel után három hónapjuk van arra, hogy átváltsanak az új tarifákra, aki ezalatt az idő alatt nem jelez szolgáltatójának, annak díjai a három hónap elteltével automatikusan állnak majd át az új, kedvezményesebb tarifákra.

Brüsszeli források szerint többek között Romániában, Bulgáriában, Cipruson, Franciaországban és Belgiumban vannak problémák a rendelet végrehajtásával.