Államellenes bűncselekménnyel indítana eljárást a rendészeti miniszter azok ellen a tüntetők ellen, akik részt vettek a Rendszerváltó Fórum Y- tervében. Takács Albert büntetőeljárások megindítására utasította az országos rendőrfőkapitányt. A rendőrség ezzel szemben azt állítja: nem követtek el bűncselekményt azok, akik hétfőn leköpdösték és megdobálták a parlamentet elhagyó politikusok kocsijait.

A tárcavezető büntetőjogászokra hivatkozott – szerintük ugyanis azok, akik blokád alá akarták venni a Parlamentet és a minisztériumokat – az egész demokráciát támadták volna – ezzel pedig államellenes bűncselekményt követtek el. Ezért 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztést – súlyos esetben pedig életfogytig tartó börtönt is lehet kapni. A képviselők autóinak megdobálása miatt pedig köztörvényes bűncselekmény miatt indulhat eljárás.

Bodnár Zsolt, a budapesti főkapitány bűnügyi helyettese az egyik kereskedelmi televízió híradójában elmondta: az ott készült felvételeket a képviselőkkel együtt végignézték, s megállapították, hogy nem történt törvénysértés.