A fővárosi önkormányzat kulturális közhasznú társaságaiból akár még az idén nonprofit kft. lehet – rögzítette a kulturális bizottság elé benyújtott tájékoztatójában Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.

A szocialista politikus a múlt év második felében lezajlott számvevőszéki vizsgálat megállapításait is felhasználva több színház helyzetét is nehéznek, de nem kilátástalannak minősítette. Ezt állapította meg a Vidám Színpadról, a Mikroszkóp Színpadról, a Madách Színházról, a Petőfi Csarnokról és a Trafó Kht.-ről. Válságos helyzetbe kerülhet a főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a József Attila Színház és a Szabad Tér Színház.

A csütörtöki bizottsági ülésen azonban kiderült, hogy a József Attila Színház a drasztikus létszámleépítések miatt, a Szabad Tér pedig a vártnál jóval nagyobb jegybevétel következtében mégsem kerül nehéz pénzügyi helyzetbe az idén.

A vitában a bizottsági tagok furcsállották, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vonatkozó jelentését nem kapták meg a főpolgármesteri hivataltól. Emiatt Bőhm András (SZDSZ) bizottsági elnök javaslatára a testület úgy döntött, hogy az Országgyűlés Hivatalától kérik el az adott ÁSZ-jelentést. Egyidejűleg javasolták, hogy az előterjesztő a tájékoztatót, annak jövő heti, fővárosi közgyűlési tárgyalásáig egészítse ki a legfrissebb információkkal.

Hozzájárult a bizottság ahhoz, hogy három színház igazgatója megbízásos szerződés keretében rendezői feladatra szerződjön az általa vezetett színházzal. A vitában egy szocialista képviselő szóvá tette, nem szerencsés az olyan eset, mint a József Attila Színházé, ahol a pénzügyi nehézségek ellenére 1,8 millió forintot kap a rendezésért a direktor.

Egyhangú szavazással utasította el a bizottság a települési értékvédelmi támogatásokról szóló vaskos főpolgármesteri hivatali előterjesztés napirendre vételét.

Csomós Miklós (Fidesz) alelnök felvetését osztották a képviselők, akik szerint elfogadhatatlan, hogy helyszíni előterjesztésként tárgyaljanak erről. A hivatal képviselője a leterheltséggel indokolta, hogy csak egy nappal a bizottsági ülés előtt juttatták el az anyagot a testülethez.

Az SZDSZ által kezdeményezett kulturális felügyelőbizottsági tagcserékről szóló javaslatot rövid vita után levették a napirendről, mivel téves adatok, nevek szerepeltek benne.