Budaörsön jó nyugdíjasnak lenni – ezt látta bizonyítottnak a díjat odaítélő bíráló bizottság, s másik öt településhez hasonlóan idősbarátnak minősítette a budaörsi önkormányzatot. A díjat Wittinghoff Tamás a város polgármestere vette át a Parlamentben.

Negyedik alkalommal ítélték oda idén az Idősbarát Önkormányzat Díjakat, amelyeket dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter adott át az Országos Idősügyi Önkormányzati Konferencia keretében tartott ünnepségen.

Az önkormányzatok idősbarát tevékenységének ösztönzésére 2004-ben alapította a díjat az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter és a belügyminiszter. A díjra valamennyi helyi önkormányzat pályázhat, ha alapfeladataikon túl példamutató kezdeményezéseket tettek időskorú lakosságuk érdekében.

2007-ben 114 pályázat érkezett, ez nagyságrendileg megegyezik az előző évek benyújtott pályázatainak számával. Évente hat díj odaítélésére kerül sor; a díjjal járó pénzjutalom összege 1-1 millió forint, melynek forrását a miniszterek fele-fele arányban tárcájuk éves költségvetéséből biztosítják. 2007-ben az Idősbarát Önkormányzat Díjat kapták: a budaörsi-, a terézvárosi- (Budapest VI. kerület), a szegedi-, a makói-, az abasári- és a kunszigeti önkormányzatok. A kazári önkormányzat a TÖOSZ Különdíját vihette haza.

És hogy miért jó Budaörsön nyugdíjasnak lenni?

Emelt színvonalú idősek otthona, digitális esélyegyenlőségi rendelet, az országos átlagnál jóval magasabb jövedelemhatárok a pénzbeli és természetbeni ellátásoknál – hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Emelt szintű otthon az időseknek

Budaörsön emelt színvonalú, 46 férőhelyes idősek otthona épült, amelyet a legrászorultabbak is igénybe vehetnek. Az intézmény 2006-ban készült el, több mint 300 milliós beruházással. Ezen felül, 80 millió Ft-ot fordított az önkormányzat az épület komplexum berendezése.
Az otthon működtetési jogát a Magyar Evangéliumi Testvérközösség nyerte el pályázati úton.
Az intézményben nem kérnek egyszeri, sem havi kiegészítő hozzájárulást. Idén egy nyolcszemélyes kisbuszt is kaptak az otthon lakói.

Teszünk a digitális esélyegyenlőségért

Az országban elsőként alkottunk digitális esélyegyenlőségi rendeletet. Eddig több száz nyugdíjas végezte már el az ingyenes számítógép- és internet tanfolyamot,
amihez pályázati úton felújított számítógépeket osztunk ki. Emellett havi 20 óra ingyenes internethasználati lehetőséget kapnak a rászorult idősek.

Önként vállalt feladataink az idősek kényelme érdekében

A70 év feletti budaörsiek számára térítésmentes a szemétszállítás. A 75 év felettiek közgyógyellátásban részesülnek a mindenkori öregségi nyugdíj háromszorosáig. Az idős budaörsiek számára ingyenes a tüdőgyulladás elleni védőoltás. Emellett elfogadás előtt áll az a rendelet is, amelynek hatálybalépésekor vissza nem térítendő lakás-átalakítási támogatást kaphatnak majd az idősek.

Már rendelet szabályozza a szociális üdültetést

A 2004 óta nagy sikerrel lebonyolított szociális üdültetés rendszerét az idei évtől már rendelet szabályozza: egyhetes üdülési lehetőséget biztosítunk Hajdúszoboszlón, ahol térítésmentesen üdülhet évente mintegy száz nyugdíjas korú budaörsi.

Adunk az idősek véleményére

Idősek Tanácsa is működik a városban, amelynek rendszeresen kikérjük a véleményét. Észrevételeik figyelembevételével zajlanak a beruházások, igényeiknek megfelelően alakítjuk a közszolgáltatásokat. Az időseket érintő döntések esetén a Tanács két tagja meghívást kap a Szociális és Egészségügyi Bizottság üléseire.

Kiemelt törődés Karácsonykor

Nyugdíjasok Házát tartunk fent az idősek szervezetei számára, ahol összejöveteleiket, rendezvényeiket tarthatják. Nemrégiben a ház teljes akadálymentesítése is megtörtént.

Karácsonykor műsoros estet rendezünk, ahol több mint ezer csomagot osztunk szét az Idősek Karácsonyáért Alapítvány közreműködésével. Így évente több mint ezer idős ember számára juttatunk ajándékcsomagot, 4 000 forint értékben és nyújtunk mellé 6 000 forintos pénzbeli támogatást is.