Szeptember 27-én, csütörtökön tartotta alakuló ülését az a testület, amelynek feladata, hogy figyelemmel kísérje, illetve értékelje a feketegazdaság visszaszorítását, illetve a feketegazdaság elleni küzdelem eredményeit.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön felkérte Fekete Istvánt, a Joint Venture Szövetség elnökét, Pataky Pétert, az MSZOSZ elnökét és Ligeti Csák makrogazdasági statisztikával foglalkozó szakértőt, hogy vegyen részt a feketegazdaság kifehérítéséből származó bevételeket elemző és értékelő bizottság munkájában. A szakemberek elfogadták a felkérést, így a testület csütörtökön megtartotta alakuló ülését.

A testület feladata, hogy hónapról hónapra értékelje a gazdaságban zajló folyamatokat, így többek között vizsgálja az államháztartás bevételeit, elemezze, hogy a bevételek alakulásában milyen főbb tényezők játszottak szerepet, a többletforrásokhoz mennyiben járult hozzá a szürke- és feketegazdaság fehéredése.

A bizottság elemzéseiről, megállapításairól rendszeres időközönként a sajtón keresztül a nyilvánosságot is tájékoztatni fogja.