Három községgel bővült az Egri Többcélú Kistérségi Társulás; Feldebrő, Tarnaszentmária és Verpelét is csatlakozott az önkormányzati társulás csütörtöki, Egerben megrendezett ülésén.

Ez azt jelenti, hogy az eddigi 13 településből álló szerveződésnek immár 16 tagja van, s közel 80 ezer lakosa működik együtt Egerben és környékén az önkormányzati feladatellátásban.

A döntés azt követően született, hogy a három település, amely eddig a Füzesabonyi Többcélú Kistérségi Társulás tagja volt, kérte az átsorolását, az Országgyűlés pedig ennek megfelelően fogadta el a kistérségekről szóló törvényt.

Habis László, Eger polgármestere, a kistérségi tanács elnöke úgy vélekedett, hogy egy természetes folyamat befejezése az átsorolás. Ugyanis a három település lakóit inkább Egerhez kötik a munkahelyek és a közszolgáltatások.

Ez még inkább erősödik a jövő év elejétől, amikor a hatósági ügyintézések egy része, például az építéshatósági ellenőrzés is kistérségi hatáskörbe kerül.

Vagyis a feldebrőiek, a tarnaszentmáriaiak és a verpelétiek abba a helyzetbe kerültek volna, hogy ügyes-bajos dolgaikkal először beutaznak Egerbe, majd onnan, a megyeszékhely felől megközelíthető Füzesabonyba – érzékeltette a körülményeket az önkormányzati vezető.

A polgármester az MTI-nek elmondta, hogy az egri kistérség Észak-Magyarország egyik leggazdagabb kisrégiója. Ebben a helyzetben több település attól tartott, amennyiben a kistérség részévé válik elesik bizonyos támogatásoktól. Ugyanakkor a közös feladatellátással érvényesül a tényleges térségi szerepkör, ezt ismerte most fel a három település vezetése – mondta Habis László.