Az energetikai feladatok a térségben keletkeznek, tehát azokra regionális megoldásokat kell találni. Ezek nélkül egyetlen országban sem lesz fenntartható a fejlődés – derült ki október 11-én az Első Regionális Energiafórumon, amely a térség amerikai kereskedelmi kamaráinak a kezdeményezésére jött létre.

“A legszűkebb keresztmetszet a fejekben van” – mondta Bienerth Gusztáv, a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke. Szerinte nem Brüsszelre kellene várni, hanem a szomszédokkal közösen kell kidolgozni egy olyan koncepciót, amely a fenntartható fejlődést szavatolja. Ez a gyakorlatban az energetikai hálózatok és az ágazatok kapacitásának összehangolt fejlesztését jelentené. A regionális piacépítésre a felszólaló szakemberek szerint át kellene irányítani az uniós támogatások egy részét is.

“Magyarországnak érdeke a nyersanyag-betáplálás megosztása a beszerzési források, valamint az útvonalak tekintetében” – mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő. Ezzel az orosz energiafüggőség csökkentésére célzott, ami két tényezőn múlik. Egyrészt hozzá kell férni a közép-ázsiai szovjet utódállamok nyersanyagához, és ki kell építeni azt a csővezetékrendszert, amely ezt az orosz hálózattól függetlenül eljuttatja Közép-Európáig. Erre már kísérletet tettek a balti országok, valamint a lengyel és a cseh kormányzat képviselői a héten a litván fővárosban tartott tanácskozásukon. Az eszmecserén olyan döntés született, hogy megkísérlik közép-ázsiai olajjal feltölteni az ukrajnai Odessza kikötőjét a lengyelországi Brodival összekötő vezetéket.

A közeljövőt meghatározó másik tényező a hatékonyság növelése lesz. A szakértői becslések szerint az unió kőolaj- és földgázszükséglete ugyanis mintegy ötven százalékkal nő majd a következő két évtizedben. Olyan új technológiákra van tehát szükség, amelyek hozzájárulnak a jelenlegi energiahordozók megtakarításához, illetve újak bevezetéséhez. A hatékonyságot növelheti a verseny is. Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója a fórum előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az európai gazdasági nagyhatalmak közül a németek, a franciák, és az osztrákok sem rajonganak az Európai Bizottság azon versenyt erősítő tervéért, hogy válasszák le az energiakitermelőkről az elosztó hálózatokat. Mosonyi ezzel szemben jóval derűlátóbban beszélt a közös regionális fejlesztések jövőjéről, ehhez szerinte megszerezhető a kellő politikai támogatás is.

Megszüntethető függőség

Hazai forrásból is megszüntethető Magyarország energiafüggősége, ha a nap-, a geotermikus és a bioenergia mellett az atomenergia felhasználását is bővítjük – mondta Matolcsy György, a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet elnöke október 11-én egy konferencián. Az Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint ehhez új energiapolitikára lenne szükség. Szerinte azonban a gyorsan növekvő energiaszükséglet kielégítése érdekében olyan új energiaforrásokat is be kell majd vetni, mint a hidrogén, ehhez azonban új technológiák és infrastruktúra elterjesztésére is szükség lesz. Matolcsy György hangsúlyozta: egy évtizeden belül eljuthatunk addig a fordulópontig, amikor már kevesebb energiahordozót hoznak felszínre a világon, mint amennyivel növekszik az igény.