Jogerősen pert vesztett szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) Orbán Viktorral szemben abban a személyiségi jogi perben, amelyet a tárca indított a Fidesz elnöke ellen, amiért egy televíziós interjúban azt mondta: a rendőrség nyilvánvalóan politikai utasításra és nyomásra hajtott végre brutális akciókat 2006. október 23-án. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter közölte: az ítéletet tudomásul veszi.

A másodfokú bíróság – az elsőfokú döntéssel egybehangzóan – arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ellenzéki politikus a kifogásolt kijelentésekben véleményt mondott, amely nem ment túl a törvényes határokon.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke idén februárban, egy kereskedelmi televíziónak adott interjújában beszélt az említettekről.

Az igazságügyi tárca, mint a rendőrség irányításáért felelős minisztérium, ekkor bocsánatkérésére szólította fel a politikust, aki ennek nem tett eleget, és megismételte kijelentését.

A tárca ekkor bejelentette: személyiségi jogi pert indít Orbán Viktorral szemben, azt azonban első fokon július másodikán elvesztette.

Az ítélet kihirdetését szerdán némiképp elodázta, hogy a teremben tartózkodó tévéstábok több tagja vitába keveredett a bírónővel, aki annak ellenére nem engedte, hogy a tárgyaláson kép- és hangfelvétel készüljön, hogy a felek jogi képviselői ehhez hozzájárultak.

Az ítélet kihirdetését követően Schiffer András, aki a Társaság a Szabadságjogokért megbízásából képviselte az alperest, újságíróknak arról beszélt, egyfelől örül, hogy számukra kedvező ítélet született, másfelől úgy véli: tarthatatlan helyzethez vezet, ha a polgári törvénykönyv továbbra is ugyanúgy szabályozza a közhatalmi szervek bírálhatóságát, mint másokét.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter a nap folyamán tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: a pernek mindenki számára az a tanulsága, hogy a szóban forgó kijelentéseket az igazságszolgáltatás így ítéli meg. A miniszter hozzátette, az ítéletet tudomásul veszi.

Arra a kérdésre, miként vélekedik az ítélethirdetésen történtekről, vagyis arról, hogy a bírónő nem engedte felvételek készítését a televíziós stáboknak, a miniszter úgy válaszolt: ilyen kérdésben az ülést vezető bíró dönt.