Öt megye 125 településén kezdeményezte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az emberek magánéletébe beavatkozó önkormányzati rendeletek eltörlését, a kifogásolt rendelkezések csaknem felét már hatályon kívül helyezték. – Korlátozható-e a közösség érdekében a magánélet?

Baktalórántházán jogsértésnek számít, ha egy anya a homokozóban várat épít a gyermekével, a tarpai temetőben pedig nem lehet padot kitenni, hogy valaki a szeretteinek sírjánál üldögélhessen. Sok település önkormányzata ennél tovább merészkedik, és a magánlakások falai közt is szabályokat ír elő. Ilyen, a magánszférát sértő, jogellenes rendelkezéseket talált a TASZ 2018 végén, amikor Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye valamennyi közösségi együttélési rendeletét megvizsgálta.

A törvény ugyan felhatalmazza az önkormányzatokat arra, hogy rendeletben határozzák meg az együttélés szabályait, de ehhez nem ad kereteket. A szabályok legtöbbször a közterületekre, a környezet védelmére, a parkolásra, a hirdetések elhelyezésére, az állattartásra vagy az önkormányzat jelképeinek használatára vonatkoznak, ám számos önkormányzat a lakások tisztaságáról, rendszeres takarításáról is rendelkezik, sőt, a hozzá tartozó illemhely „rendszeres ürítését, tisztán tartását, fertőtlenítését” írja elő.

Az ilyen szabályokkal az önkormányzat jogot formál arra, hogy bárki lakásába benézhessen, és számon kérje a nappali vagy a WC tisztaságát. A TASZ úgy gondolja, hogy az otthonnak védettnek kellene lennie: a lakások belsejének rendezettségével, tisztán tartásával kapcsolatban nincs olyan közösségi érdek, ami okot adhat a magánélethez való jog korlátozására.

A TASZ a megyei kormányhivatalokhoz fordult azt kérve, hogy az érintett önkormányzatoknál érjék el a jogsértő rendelkezések hatályon kívül helyezését. A szervezet azokat a szabályokat is kifogásolta, amelyek a kert és az udvar rendezettségére vonatkoztak, ezek ugyanis szintén a magánszférához tartoznak. Számos településen büntetik azokat, akik nem gondoskodnak kertjük “megműveléséről”, noha a tulajdonosok szabadságához tartozik, hogy arra használják kertjüket, amire szeretnék. 

A TASZ fellépése sikerrel járt: a kormányhivatalok sok érvvel és szakmai szemponttal egyetértettek, a képviselő-testületek pedig a támadott rendelkezések jó részét hatályon kívül helyezték. „A megtámadott rendelkezések közel felében értünk el eddig sikereket, de számos rendelkezés hatályon kívül helyezése még folyamatban van” – mondta el Lovász Laura, a TASZ Egyenlőségprojektjének jogi munkatársa.

A vizsgálatot a TASZ a Szabálysértési Munkacsoport keretein belül indította, amelynek keretében a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Utcajogász Egyesület közösen dolgozik egy igazságosabb szabálysértési rendszerért.