Nincs jogi akadálya, hogy egy második referendumot rendezzenek Írországban a Lisszaboni Szerződésről – állapította meg az a parlamenti albizottság, melyet még szeptemberben hoztak létre, és amelynek legfőbb feladata, hogy elősegítse a reformszerződés júniusi leszavazása után kialakult patthelyzet feloldását.

Nincs jogi akadálya annak, hogy újabb népszavazást rendezzenek a Lisszaboni Szerződés ratifikációjáról, legyen akár szó ugyanarról a szövegről, vagy annak bármely variációjáról. Mindezt az ír parlament európai ügyek bizottságának egyik albizottsága állapította meg, melyet – még szeptemberben – azzal a céllal hoztak létre, hogy segítsen kilábalni a júniusi sikertelen referendum után kialakult válsághelyzetből.

A jelentés – az Agence Europe összefoglalója szerint – egyebek között rámutat, hogy a szerződés júniusi leszavazása óta Írország tárgyalóereje megcsappant, és így az országnak még nehezebb lesz nemzeti érdekeit megvédenie az olyan nagyszabású uniós tárgyalásokon, melyek középpontjában az energia- és klímacsomag, a pénzügyi válság megoldása vagy a közös agrárpolitika reformja áll.

A parlamenti jelentés nem tesz konkrét javaslatot az ír kormány számára, alapvetően azonban a szerződés ratifikációja mellett teszi le a voksát. A szöveg szerint ha a kormány úgy dönt, hogy ismét népszavazásra bocsátja a kérdést, akkor a várakozások szerint hazai és uniós szinten egyaránt választ kell találnia a júniusi népszavazási kampányban felmerült aggodalmakra (ezek közé tartoznak a semlegességgel, az adózással, illetve az abortusz tilalmának eltörlésével kapcsolatos ír félelmek).

Mindezt a legjobban úgy lehetne megoldani, ha a tagállamok (egy jogilag kötelező erejű jegyzőkönyv helyett, melyet aztán újabb ratifikációk sorozatán kellene jóváhagyatni a Huszonhetekben) egyfajta garanciaként közös nyilatkozatot csatolnának a szerződéshez – vélekedett a jelentés.

A Lisszaboni Szerződés életbe lépéséhez mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia azt. A ratifikáció állása az alábbi oldalon követhető nyomon:
http://europa.eu/…index_hu.htm