Megjött a hideg. A tartósan alacsony hőmérséklet, az időjárás jelentések szerint elérheti a mínusz 10-15 fokot is. A korcsolyázni vágyó városlakók közül sajnos nem mindenki választja a biztonságos élményekkel szolgáló létesítményeket.

A figyelmeztetés és tiltás ellenére többen megpróbálják a téli sport (a korcsolyázás) űzését a befagyott budapesti vízfelületeken.

Ha baleset történik, és a korcsolyázó elmerül a vízben, alig van esélye a túlélésre.

Ha kapaszkodni tud, akkor is 15 percen belül ki kell kerülnie a vízből, mert ennyi időnél többet nem nagyon bír ki senki az igen hideg vízben.

Hol és mikor tilos?

A szabad vizek jegén tartózkodni, éjszaka romantikusnak tűnik, de nem biztonságos, és korlátozott látási viszonyok között is veszélyes, ezért tilos.

Izgalmas játéknak gondolhatják, de különösen veszélyes járművel a befagyott tavakra hajtani, ezért tilos, kivétel a biztonságos munkavégzés.

Szabálysértést követ el az a személy is, aki kikötők és veszteglőhelyek területén; illetve folyóvizeken szándékozik korcsolyázni.

Mikor és hol szabad?

A szabad vizek jegén történő tartózkodás szabályait a 46/2001. (XII.27.) BM rendelet sza­bá­lyoz­za, amelynek értelmében a szabad vizek jegén tartózkodni csak abban az esetben szabad, ha nem esik tilalom alá, továbbá azon a jég kellő mértékben megszilárdult, „meghízott”, nem olvad, nem mozog és a területet az illetékes önkormányzat biztonságosan használhatónak, korcsolyázásra alkalmasnak minősítette és jelölte ki.

A Fővárosi Közterület-felügyelet arra kér mindenkit, hogy felelősséggel hódoljanak e téli sport élvezetének. Csak a kijelölt korcsolyázó helyeken tartózkodjanak a jégen.

Fordítsanak kiemelt figyelmet a gyermekek tájékoztatására és felügyeletére, testi épségük megóvása érdekében, hiszen ve­szély­érzetük még nem alakult ki!

Azok, akik nem tartják be a jégen tartózkodásra vonatkozó szabályokat, szabálysértést követnek el és húszezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki velük szemben a rendőrség, a közterület-felügyelet, vagy az adott önkormányzat erre felhatalmazott ügyintézője.