Tavaly is nőtt valamelyest a bevándorlók száma, és 14 százalékkal több esetben kellett eljárást folytatni jogsértés miatt, mint az előző évben – közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója kedden Budapesten.

A korábbi évekhez hasonlóan 2008-ban is mérsékelt ütemben nőtt a Magyarországon élni kívánó külföldiek, köztük az uniós állampolgárok száma – mondta az elmúlt év migrációs helyzetéről tartott sajtótájékoztatón Végh Zsuzsanna.

Jelentősebb változásnak nevezte, hogy míg 2007-ben körülbelül 21 ezer, addig tavaly 35 ezer külföldi kért az unión kívülről tartózkodási engedélyt Magyarországon – ezen belül kiemelkedik az ukrán, kínai és szerb kérelmezők aránya.

Rugalmasság és együttműködés – Avarkeszi Dezső igazságügyi szakállamtitkár így összegezte a hivatallal szembeni minisztériumi elvárásokat. Mint mondta, a védelmet kérők először a hivatal munkatársaival találkoznak, s ez befolyásolja a Magyarországról kialakult képet is. Hozzátette: érdemes jobban kihasználni a hazai civil szervezetek segítségét.

Ami az elkövetkezendő időszakot illeti, a szakállamtitkár közölte: nem tudni, hogy változik-e a menekültek összetétele, aránya, de a globális válság idején mindenre fel kell készülni.

Avarkeszi Dezső az azt mondta: nincs stratégia, bármi történhet. Példaként említette Koszovó függetlenedését, amelynek következtében nagyobb arányban kértek menekültstátuszt szerb, roma lakosok a térségből. Ügyük elbírálása folyamatban van.

Bár az ENSZ menekültügyi biztosságának korábbi vezetője tett kritikai észrevételeket, alapvetően jónak ítélte a hivatal munkáját – közölte kérdésre válaszolva a szakállamtitkár.