Az igazságügyi és rendészeti miniszter tervei szerint a fegyveres bűncselekmények elkövetőit szigorúbban büntetnék, megerősítenék a rendőrséget és nagyobb védelmet kapnának az áldozatok és a munkájukat végző rendőrök is.

Sokkal többet és mást akar tenni a kormányzat az erőszakos cselekmények visszaszorítása érdekében, mint amit a Fidesz “három csapás” néven ismertté vált javaslata tartalmaz – közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden, miután Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal együtt hivatalában fogadta őt Sólyom László köztársasági elnök.

A büntetőjogi lépések mellett a rendőrség erejének megerősítését is tervezi a kormány, amely a közeli napokban tárgyalja a részletes javaslatokat. Szigorítanák a fegyverrel elkövetett bűncselekmények szankcióit, nagyobb védelmet kapnának az áldozatok és a munkájukat végző rendőrök is.

A húszezer forint alatti értékre elkövetett – ma még szabálysértésnek számító – cselekmények elszaporodása miatt Draskovics utasította a rendőrséget, hogy minden ilyen bejelentést fel kell venni, emellett olyan jogszabály-módosítást készítenek elő, amely “a rendőrségnek feladatot és egyben lehetőséget ad arra, hogy utánamenjen azoknak a szabálysértési cselekményeknek is, amelyek egyébként nem bűncselekmények, és ennyiben nem a rendőrség hatáskörébe tartoznak”. Emellett olyan jogszabály-módosítást tervez, amely súlyosabban büntetné azon, vagyon elleni bűncselekményt elkövetőket, akik korábban ilyen szabálysértést követtek el.