Megmenekült a súlyos bírságtól az RWE német energiaipari óriáscég, miután az Európai Bizottság elfogadta az esseni székhelyű vállalat kötelezettségvállalását 4100 kilométernyi gázvezeték-hálózatának eladásáról.

A Bizottság 2007. májusában indított versenyjogi vizsgálatot az RWE ellen. Brüsszel ennek során azt a gyanúját próbálta megkezdeni igazolni, hogy a második legnagyobb német és az ötödik legnagyobb európai energiavállalat valóban „indokolatlan akadályokat” gördített-e az észak-rajna-vesztfáliai regionális gázpiacra való belépés elé. Ennek eszköze a gyanú szerint a gázszállító hálózathoz való hozzáférés nehezítése lett volna a potenciális alternatív szolgáltatók számára.

Az RWE 2008. június 2-án jelentette be, hogy eladja 4100 kilométernyi gázvezeték-hálózatát. Az E.On után a második legnagyobb német áramtermelő vállalkozásként ismert cég azt remélte, hogy a Bizottság ezért a gesztusért cserébe lezárja az ellene erőfölénnyel való visszaélés címén indított eljárást. Az eljárás ugyanis nemcsak súlyos pénzbírsággal fenyegette, de annak is kitehette volna, hogy üzleti partnerei hatalmas összegű kompenzációs követeléseket nyújtsanak be ellene. A Bizottság már akkor üdvözölte az RWE döntését, amely elemzők szerint a kezére játszhat a nagy, integrált energiaipari konszernek tulajdonosi szétválasztásáért vívott harcban is.

A brüsszeli malmok azonban lassan őrölnek: a Bizottság csak 2008. december 5-ére jutott el odáig, hogy piaci tesztnek vesse alá az RWE felajánlását. Ez a teszt voltaképpen azt jelentette, hogy meghirdette: minden érintett féltől kommentárokat vár, vajon alkalmasak-e a cég ígéretei az erőfölénnyel való visszaéléssel kapcsolatos aggodalmak leszerelésére. Az érintetteknek a felhívás megjelenésétől számított egy hónapon küldhették el véleményüket a Bizottságnak. Brüsszel már előre közölte: ha a piaci teszt pozitívnak bizonyul, a Bizottság elfogadja a vállalásokat és ezzel jogilag is kötelezővé teszi azokat.

Ez történt meg múlt szerdán, tehát 2009. március 18-án. A Bizottság ekkor jelentette be, hogy elfogadja az RWE vállalásait és egyúttal lezárja a közel két éve indított versenyjogi vizsgálatot. A piaci teszt tehát azt az eredményt hozta, hogy az érintettek szerint szükséges és arányos lépés a hálózat eladása. Neelie Kroes versenyjogi biztos a következő szavakkal indokolta a döntést: „Ezek a nagyon alapos ellentételezések alapvetően meg fogják változtatni a német gázpiacot, erősebb versenyt és nagyobb fogyasztói választási lehetőséget helyezve kilátásba.